Direct naar content
drie keer per dag eten
Afbeelding: Usnplash / Carles Rabada

Drie maaltijden per dag is voor velen nog de standaard, maar moeten we dat eigenlijk nog wel doen?

We doen het eigenlijk bijna allemaal: drie maaltijden per dag (minus tussendoortjes) is de norm. Je ontbijt, luncht en dineert, en voilà, dat is je dag wat betreft eten. Maar is dat wel écht de beste manier om je eetpatroon in te richten? En waarom zouden we het eigenlijk zo doen? Als we eerlijk zijn, heeft niemand ons ooit echt uitgelegd waarom drie maaltijden per dag het ideale ritme zou zijn. Dus misschien is het tijd om dat eens flink op de schop te nemen.

Door Danilo Otte

De oorsprong van het ‘drie maaltijden idee’: ontbijt, lunch en diner

Vroeger, veel vroeger, hadden mensen een veel ander eetpatroon: zelfs voor de industriële revolutie nog aten we namelijk vaak maar twee (dus niet eens drie) maaltijden per dag. En laat dat nou niet zo gek zijn, want de meeste mensen werkten op het land, waren fysiek actief en hadden geen tijd om constant te smikkelen. Het was simpelweg praktisch om twee stevige en flinke maaltijden te hebben, zodat je energie had voor de zware werkdag die gepland stond. En dat werkte prima eigenlijk altijd prima.

Maar nu, met de moderne werkweek en vooral het ‘zitleven’ dat we toch leiden (denk aan kantoordagen of gewoon lekker chillen), zouden we drie maaltijden per dag ineens essentieel vinden. Maar is dat wel zo? Zeker niet volgens sommige diëten en trends die beweren dat je juist met minder maaltijden beter af bent.

Het leven van nu: drie maaltijden, waarom eigenlijk?

Tegenwoordig worden we vaak geleid door de klok, en dat geldt ook dan voor onze eetgewoonten. We eten rond dezelfde tijd, omdat we bijvoorbeeld op kantoor of school zitten en dan bij toeval pauze hebben, maar is dat wel de manier waarop ons lichaam optimaal functioneert? Er is weinig écht wetenschappelijk bewijs dat drie maaltijden per dag beter is dan twee of vier (of doe eens gek: vijf), dus misschien is het tijd om je eetpatroon eens te heroverwegen.

Bovendien hebben we tegenwoordig een heel andere levensstijl dan vroeger. We zitten veel meer, werken achter schermen en verbruiken minder energie door fysieke arbeid. ‘Is drie maaltijden per dag dan nog wel zo nodig?’ kan je jezelf afvragen.

hoe vaak per dag eten
Unsplash / Louis Hansel

Naast het traditionele idee van drie maaltijden per dag is er de laatste jaren ook nog een nieuwe trend met een sneltrein in opkomst: periodiek vasten. Dit houdt in dat je de tijd dat je eet beperkt, bijvoorbeeld door maar één grote maaltijd per dag te eten of door alleen in bepaalde tijden te eten. Appeltje-eitje, toch? Veel mensen zweren bij de voordelen van minder maaltijden, zoals een verbeterde spijsvertering, meer energie en zelfs gewichtsverlies. Is dit ooit bewezen? Onderzoeken zijn enigszins verdeeld, maar uit onderzoek van het Annals of Internal Medicine blijkt dat dit kan bijdragen bij gewichtsverlies en een verbeterde bloedsuikerregulatie. Zeker een poging waard dus!

Wat is het beste voor jou?

Het belangrijkste hieraan is dat er geen universeel antwoord is. Het aantal maaltijden dat je per dag eet, is afhankelijk van jouw lichaam, je levensstijl en je persoonlijke voorkeur. Wat voor de één werkt, is voor de ander niet ideaal. Kijk dus goed naar je eigen behoeftes. Heb je de hele dag door honger of voel je je juist fit met maar twee maaltijden per dag? Dan is dat misschien voor jou de beste keuze.

Wat we wél kunnen stellen, is dat het belangrijk is om consistentie te vinden in je eetgewoonten. Sla je vaak maaltijden over of eet je onregelmatig? Dan kan dat invloed hebben op je energieniveau, humeur en zelfs je gezondheid. Het is ook slim om goed naar je lichaam te luisteren. Heb je vaak last van honger, of merk je dat je eetlust juist alle kanten opgaat? Dat kan een signaal zijn dat je eetpatroon niet optimaal is voor jou.

Concluderend: Hoewel alles en iedereen ons misschien wel doet denken dat drie maaltijden per dag de standaard is, is het belangrijk om te bedenken dat dit een richtlijn is, geen wet die je overtreedt. Uiteindelijk gaat het erom dat je je goed voelt bij je eigen eetpatroon en dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft. Of dat nu drie maaltijden per dag zijn, of dat je kiest voor een ander ritme: maak het jezelf niet te moeilijk. Eten moet vooral geen (extra) stress veroorzaken.