Opvallend: zelfs een kleine fooi moet je opgeven aan de Belastingdienst
In Nederland geldt dat je ook kleine bedragen aan fooi moet aangeven bij de Belastingdienst. Of het nu gaat om een paar euro’s of grotere fooien, de Belastingdienst wil er hoe dan ook van weten. Deze regels gelden zowel voor fooi die je contant ontvangt als voor fooien via pin of andere betaalmethodes. Als uitbater van een horecazaak is het inmiddels dus werkelijk onmogelijk om nog een fooitje in de achterzak te steken. Ook voor mensen op het terras wordt het daardoor nogal onaantrekkelijk om nog riante fooien uit te geven na het genieten van een hapje of drankje. Goed, hoe zit dit nu allemaal exact?
Moet je fooi altijd opgeven bij de Belastingdienst?
In de horeca krijgen ondernemers aan de lopende band te maken met fooi, maar dat is ook de Belastingdienst niet ontgaan. Inmiddels is het dus verplicht om zelfs het kleinste financiële extraatje nog op te geven. Fooi valt simpelweg onder de regels van de inkomstenbelasting. Als horecaondernemer moet je de ontvangen fooi zelf melden bij de Belastingdienst door middel van de jaarlijkse belastingaangifte. Dat geldt evengoed voor extra knaken die contant worden afgerekend direct na de bediening. Dit geld wordt misschien niet gezien als normaal salaris, maar het wordt wel meegeteld als ‘inkomen’.
De Belastingdienst verwacht dat al het inkomen wordt aangegeven, dus ook de fooien, dat laat het AD weten. Werknemers moeten goed bijhouden wat ze aan fooien ontvangen, zodat ze dit kunnen doorgeven. Als je alleen al een paar euro vergeet te noteren en vervolgens niet opgeeft, ben je dus eigenlijk al bezig met belastingontduiking. Bizar!
Lees ook: Salaris van € 1 miljoen in Nederland? Dit blijft ervan over na belasting
Een waterdichte administratie is erg belangrijk
Goed, het is dus van groot belang om een waterdichte administratie rondom financiële extraatjes bij te houden voor horecaondernemers. Als je fooi niet opgeeft en de Belastingdienst krijgt reden om naar je aangifte te kijken, kan dat immers voor problemen zorgen. Ook al gaat het om een klein bedrag, het totaal van al je inkomsten moet kloppen.
Bovendien is het zo dat fooi via pin makkelijk te volgen is, aangezien dit een digitaal systeem is, waardoor het risico groter is dat er controle op komt. Wat betreft cash fooien is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om de totale pot eerlijk te verdelen. Als de door jou opgegeven fooi bij de Belastingdienst niet overeenkomt met dat van je werkgever, kan dat namelijk evenzo een hoop gedoe met zich meebrengen. Tja, het wordt er allemaal niet gemakkelijker op mannen!
Meer horecanieuws lezen? Lees ook: De lonen in de horeca stijgen gigantisch, maar zijn nog altijd erg laag