Direct naar content
Header liefdesverdriet

Hoe liefdesverdriet letterlijk je hart kan breken

Het breken van je hart. Is het geen grap? Nee, zeer zeker niet. Er is namelijk wetenschappelijk onderzoek dat onderbouwt dat het wel degelijk mogelijk is. De mens is al jaar en dag op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er liefdesverdriet voorkomt en hoe dat ontstaat. Tot op heden zijn er maar weinig concrete antwoorden waarmee de psyché van de mens kan worden uitgelegd.

Door Wouter Rozema


Je moet nu niet denken dat je hart letterlijk in twee delen scheurt. In plaats daarvan kan je hart door liefdesverdriet wel ontstoken raken. Dat kan de reden zijn van een enorm depressief en beroerd gevoel. Maar hoe kan dit nou precies? Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Liefdesverdriet

Het ligt allemaal aan de adrenaline die vrijkomt in het lichaam. Deze adrenaline komt vrij in bepaalde stressvolle situaties. Het verlaten worden door je partner is één van deze situaties waarin je veel stress ervaart. Door deze toenemende mate van adrenaline, schakelt je lichaam over in een fight or flight modus. Je kan hierdoor zelfs een hartaanval krijgen.

liefdesverdriet

Meer dan een gebroken hart

Ook andere onderdelen van je lichaam zullen de dupe worden van jouw liefdesverdriet. Je ogen kunnen bijvoorbeeld gaan opzwellen. De tranen die je laat bij liefdesverdriet zijn namelijk minder zout dan ‘normale’ tranen. Het water van je tranen gaat vervolgens in de zoutere weefsels rondom de ogen zitten, met dikke ogen als gevolg. Je huid (meer kans op eczeem of puistjes) en maag (grotere kans om aan te komen) vormen ook risicogebieden.

Niet bang zijn

Er is geen reden om nu heel bang te worden. Terwijl liefdesverdriet wel een jaar kan duren, geneest je hart na twee weken vanzelf weer van de ontsteking. Toch een tikkeltje onzeker geworden door dit artikel? Check voor de zekerheid de 7 tekenen dat je in een slechte relatie zit. Zo ben je dat liefdesverdriet een stapje voor.