Mag je last minute worden afgebeld door werk? Vakbond FNV geeft antwoord
Vooral voor mensen die in de horeca werken komt het op het laatste moment afgebeld worden voor werk erg bekend voor. Als het rustiger is dan verwacht, kan een werkgever bedenken dat hij te veel werknemers heeft ingeroosterd, dus kan er een aantal arbeidskrachten worden geschrapt. Als je een hekel hebt aan je werk is dat natuurlijk heerlijk, maar menigeen baalt van zo'n late afzegging, omdat er dan simpelweg keiharde knaken worden misgelopen. Maar mag je baas je eigenlijk wel last minute afbellen voor werk? Wij zochten het voor je uit.
Mag je zomaar worden afgebeld voor werk?
Vooral voor mensen met zomerbaantjes, voornamelijk in de horeca, worden op het laatste moment afgebeld voor werk. Als hun baas vindt dat het te rustig is, wordt evengoed vaak appje gestuurd dat extra hulp ‘niet nodig’ is. Voor veel mensen klinkt dat misschien als een meevaller, maar je loopt dan natuurlijk wel gewoon je inkomen mis. Bovendien had je andere afspraken wellicht al afgewezen of verzet, zodat je kon gaan werken, wat achteraf dus ook onnodig blijkt te zijn. Maar is het last minute afgebeld worden voor werk eigenlijk wel toegestaan? Nou, Vakbond FNV heeft recentelijk duidelijkheid gegeven over deze situatie die bij jonge werknemers in de horeca bijzonder vaak voorkomt.
Volgens de regels kan een werkgever je blijkbaar niet zomaar, op welk moment van de dag dan ook, afbellen. Voor oproepkrachten geldt dat een baas minimaal vier dagen van tevoren moet laten weten of je moet komen werken of niet. “Er zijn dus gewoon heel duidelijke regels voor”, zo laat Salim El Aater van Vakbond FNV weten aan de NOS.
Word je binnen die termijn van vier dagen alsnog afgezegd, dan heb je in principe gewoon recht op het loon voor die geplande uren. Als je dan wordt afgebeld voor werk, heb je dus geluk, want je hoeft dan niet te werken om alsnog geld te verdienen.
“Bespreek het met je collega’s”
Deze regel is in het leven geroepen zodat de werknemers niet afhankelijk zijn van plotselinge telefoontjes van hun werkgever. Dit betekent dat je baas je niet zomaar kan laten weten dat het te rustig is en je dus niet op hoeft te komen dagen. “Als je bent ingeroosterd, dan moet daar ook gewoon aan gehouden worden”, aldus Salim El Aater.
Ondanks deze regels, worden veel werknemers in de horeca nog altijd op het laatste moment afgebeld voor werk. Hoe kan je je baas op een voorzichtige manier laten weten dat dit eigenlijk niet mag? “Bespreek het met je collega’s, want vaak gelden die regels voor iedereen”, zo gaat Salim El Aater verder. “Samen is het een stuk makkelijker om het bespreekbaar te maken.”
Als ober word je niet alleen vaak afgebeld voor werk, maar verdien je bovendien bijzonder weinig geld. Toch stegen de lonen in de horeca de laatste tijd behoorlijk.