
Sergen (29) in één klap € 50.000,- rijker: ethische hacker ontdekt fout bij Apple
De 29-jarige Sergen Koç kreeg van Apple 50.000 euro op zijn rekening gestort. Voor velen van ons een megabedrag. Maar waarom? Als bedankje omdat hij een fout ontdekte in de Apple Developer-app. De applicatie is ontworpen om ontwikkelaars te ondersteunen bij het maken van apps en Koç merkte dat er iets niet klopte toen hij ernaar keek.
Koç is een ethische hacker
Sergen Koç werkt als freelance ethische hacker (ook wel een white hat hacker genoemd). Maar wat is een ethische hacker eigenlijk? Een ethische hacker is iemand die op zoek gaat naar kwetsbaarheden van soft- en hardware zoals websites, webwinkels en computersystemen en netwerken en deze kwetsbaarheden niet openbaar maakt, maar bedrijven en overheden informeert over het lek en ze de kans geeft zaken op orde te krijgen. Deze vorm van hacken is niet strafbaar.
Vaak geven bedrijven die worden geïnformeerd over een fout of lek in hun systeem, geven vaak een financiële beloning voor het werk van de ethische hacker. Zo kunnen de bedrijven hun systemen weer verbeteren en beter beveiligen. Dit werk kan dus leuke bedragen opleveren, zo weet ook Koç.
Al 120.000 euro verdiend met ethisch hacken
De Almeloër vertelt in een interview met RTL dat hij met zijn beroep als ethische hacker al 120.000 euro heeft verdiend. Zo hielp hij onder meer het ministerie van Defensie, Tesla en zelfs de Verenigde Naties. Hij staat ook bij vele bedrijven in de ‘hall of fame’, wegens zijn diensten aan dat bedrijf. Nu komt Apple dus op zijn imposante lijst. Koç ontdekte de fout bij het megabedrijf bij toeval: ‘ik probeerde informatie op te halen uit de app voor mijn werk, maar ik merkte iets wat niet klopte.’ En dus ging hij graven, met succes.
‘Ik besloot erin te duiken. Daar deed ik een week over en ontdekte dat ik bestanden op de server van de app kon aanpassen, verwijderen en zelfs toevoegen.’ Koç meldde het probleem direct bij Apple en kreeg binnen een dag een reactie van het bedrijf. Ze hadden de bevindingen van de ethische hacker meegenomen in de update van hun diensten. Niet veel later kreeg Koç 50.000 euro op zijn rekening gestort, een enorme beloning.
Koç besloot zichzelf te trakteren op een nieuwe auto. Hij kocht een Porsche Taycan Turbo, iets wat hij zonder de rijkelijke beloning van Apple niet had kunnen doen: ‘zonder deze beloningen had ik er niet eens van kunnen dromen dat ik zo’n auto zou kopen”, sloot hij af.