Bizar, maar waar: zo’n 450.000 mensen hebben plotseling een vleesallergie na een tekenbeet
Een vleesallergie, door een teek! Je hoort het goed. Geen rare internethoax, geen flauwe grap van TikTok, maar een serieus medisch ding dat steeds vaker voorkomt in de Verenigde Staten. De boosdoener? De Lone Star Tick, een nogal opdringerige teek met een missie: jouw liefde voor biefstuk, bacon en burgers om zeep helpen. Lees gauw verder over hoe en wat!
Wat is dit nu weer? Een vleesallergie door een tekenbeet
Het bizarre is, het gebeurt dus écht: steeds meer Amerikanen melden klachten over een vleesallergie terug te herleiden zijn naar deze teek. We hebben het hier niet over een paar pechvogels. Onderzoekers schatten dat inmiddels tot wel 450.000 mensen een vleesallergie hebben ontwikkeld na een tekenbeet van deze glibberige nachtmerrie.
Het zit zo. In het speeksel van de Lone Star-teek zit een suikerachtig stofje met de naam alfa-gal. Best onschuldig klinkend, maar dat is het dus totaal niet. Dat suiker komt ook voor op het eiwit van zoogdierenvlees, denk aan rund, varken, lam, noem maar op. En dat is waar het misgaat.
Wanneer je gebeten wordt, gaat je immuunsysteem helemaal loco. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen die alfa-gal. En vanaf dat moment ziet je afweersysteem datzelfde suiker op vlees als een bedreiging. Gevolg: je eet een hamburger en een paar uur later lig je dubbel van de buikpijn, krijg je jeuk over je hele lijf of, in het ergste geval, een heftige allergische reactie. Kortom: je lichaam flipt ‘m volledig als je ook maar naar een gehaktbal kijkt.
Geen grap, deze tekenbeet is serieus balen (en de bijkomende vleesallergie ook)
Voor de duidelijkheid: dit is niet even een paar dagen geen vlees eten. Deze vleesallergie kan maanden tot zelfs jaren aanhouden, allemaal door een simpele tekenbeet. In sommige gevallen verdwijnt het vanzelf, maar bij anderen blijft het voor altijd. Nooit meer meedoen aan een spareribs all-you-can-eat, het klinkt als een nachtmerrie. En dat is het ook.
De Lone Star-teek is oorspronkelijk vooral actief in het zuidoosten van de VS, maar door klimaatverandering verspreidt die zich steeds verder noord- en westwaarts. Deze teek houdt van warmte, vocht en mensen met lekkere bloedvaten. Een ideale combinatie, blijkbaar, want hij duikt steeds vaker op in staten waar hij eerst helemaal niet voorkwam. En ja hoor, in al die nieuwe gebieden krijgen steeds meer mensen ineens vleesallergieklachten.
Lees ook: Een ‘sportallergie’ is geen fabel, maar wat gebeurt er daadwerkelijk met je lichaam?
Een klein beestje, maar met grote gevolgen dus. En laten we eerlijk zijn: het is nogal een domper als je door zo’n rotbeest niet meer mag genieten van een goedgevulde BBQ.
En wij dan? Hoe zit het in Nederland?
Goed nieuws voor de carnivoren onder ons: in Nederland hoeven we ons (voorlopig) nog niet druk te maken. De teek die hier in de bossen rondkruipt (de schapenteek) is een ander soort en bevat waarschijnlijk veel minder van die alfa-gal. Toch willen wetenschappers het niet helemaal uitsluiten. Ook onze lokale teken en een tekenbeet daarvan zouden in theorie die vleesallergie kunnen veroorzaken, alleen is de kans klein. Maar zeg nooit nooit, zeker niet met de opwarming van de aarde en het veranderende gedrag van insecten en spinachtigen.
Mocht je ooit op vakantie gaan naar de zuidelijke VS en je wordt gebeten, en je krijgt daarna vreemde klachten na het eten van vlees, dan weet je wat het kan zijn. Dokter bellen, testen laten doen, en eventueel je dieet omgooien (al is dat natuurlijk wel even slikken, letterlijk én figuurlijk).

Alles bij elkaar
Een klein, irritant beestje dat je hele relatie met vlees op z’n kop zet, we hadden het zelf niet kunnen bedenken. De Lone Star-teek is een geniepige saboteur die zelfs de grootste vleesliefhebber kan veranderen in een onvrijwillige vegetariër. Bizar maar waar. En terwijl wij hier nog gewoon kunnen genieten van onze satéstokjes en slavinken, zijn er aan de andere kant van de oceaan dus honderden duizenden mensen die moeten leven zonder schnitzel.
Zeg dus maar gerust dankjewel als je die volgende keer een teek van je been plukt zonder nare gevolgen. En leg voor de zekerheid maar een courgette op de barbecue. Je weet maar nooit.
Maar zelfs als je niet wordt gebeten door zo’n gestoorde teek, is vlees eten misschien toch niet je beste move. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt namelijk dat bewerkt vlees je levensduur flink kan verkorten. Tja, vlees en jij? Het lijkt geen match made in heaven meer.