
Waarom blozen we eigenlijk? Dit vertelt onderzoek ons
Het gebeurt ons ongetwijfeld allemaal: Je zit op een date en zegt iets frappants, en boem: je voelt het meteen. Die hitte die je gezicht besluipt, de rode vlekken die op je wangen verschijnen en het ongemakkelijke gevoel dat je hoopt dat niemand het merkt. Iedereen heeft wel eens gebloosd, maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Wetenschappers hebben nu een verrassend antwoord. Spoiler alert: het heeft meer te maken met jezelf dan met wat anderen van je denken.
Het oude idee: Blozen = angst voor oordeel
Tot voor kort werd altijd gedacht dat blozen een reactie was op wat anderen van je vinden. Je zegt iets stoms, je krijgt zenuwen over hoe je overkomt op anderen, en voilà: je begint flink te blozen. Maar recente studies van onderzoekers aan het Nederlandse Herseninstituut geven ons een ander verhaal. Het blijkt dat blozen niet echt gaat om de angst voor andermans oordeel, maar meer over het besef dat je ‘gezien’ wordt.
Deze groep onderzoekers besloot te kijken naar hoe het nou precies werkt. Ze onderzochten een groep jonge meiden en bekeken welke hersengebieden actief waren terwijl ze bloosden. En wat bleek? De gebieden die geactiveerd werden, hadden vooral te maken met beweging en coördinatie, en niet met sociale angsten. Wat betekent dat? Het is niet de angst voor wat anderen van je denken, maar een automatische reactie op het besef dat je in de schijnwerpers staat. Zo zit het dus eigenlijk wat betreft de ins en outs van waarom we nou blozen, en niet hoe we eerst erover dachten.
Het zit iets anders dan dat we altijd dachten
Dus, die rode wangen wat komt bij het blozen zijn meer een soort lichaamsreflex dan een teken van schaamte. Het is je lichaam dat zegt: “Hé, je wordt gezien!” Zonder dat je er echt over nadenkt. Best een geruststellende gedachte, toch?
En ja, dat betekent ook dat blozen niet per se iets is dat je doet omdat je bang bent voor de mening van anderen. Het gebeurt gewoon omdat je je bewust bent van jezelf en het feit dat anderen je ook zien. Je lichaam reageert op die blootstelling, en daar komt het blozen bij kijken.
Volgende keer dus dat je bloost, weet je dat het minder te maken heeft met angst en meer met je brein dat simpelweg zegt: “Hé, hier ben ik!” Dus chill, je bent niet de enige die dit meemaakt. Iedereen heeft weleens zo’n moment, en dat is helemaal oké.