Direct naar content
Snelweg met tikkend asfalt, net als op de A12.
Afbeelding: Vyko Vikor / Unsplash

Waarom de A12 na zijn renovatie over ‘tikkend’ asfalt beschikt: het heeft daadwerkelijk een functie

We zijn er allemaal wel mee bekend dat nieuwe wegen over losliggende steentjes en stukjes ongebruikt asfalt beschikken. Ook de A12 heeft sinds zijn drastische renovatie te maken met zogenaamd 'tikkend' asfalt. De losliggende deeltjes op de weg rammelen immers massaal tegen de wielkasten, spatborden en velgen. Niet echt fijn, want niemand zit te wachten op lakschade en steenslag. Toch lijkt het tikkende asfalt met een heuse opzet te worden aangebracht. Wij zochten uit waarom.

Door Laukie Klijn

Vernieuwde A12 stoort weggebruikers wegens tikkend asfalt

Goed, het tikken van asfalt blijkt om te beginnen niet alleen voort te komen uit losliggende stukjes asfalt en kiezelsteentjes. Nadat er ergens een nieuwe weg is aangelegd, is er namelijk altijd sprake van een laagje zand op het asfalt. Als we Rijkswaterstaat moeten geloven, hebben het zand en kleine steentjes een serieuze functie en liggen ze dus niet voor niets op de weg. Hierdoor zou een net aangelegde weg namelijk een stuk veiliger moeten zijn. Het tikkende asfalt op de kersverse A12 is dus te danken aan zogenaamd ‘afstrooi’, korrels die door een wals in de weg worden gedrukt voor meer grip. “Dit doen we om het wegdek stroef genoeg te maken, zodat het verkeer er veilig overheen kan rijden”, zo laat Rijkswaterstaat weten aan het AD. Nadat de wals het afstrooi in de weg heeft gedrukt, gaat er een flinke veegmachine over het asfalt om grote resten te verwijderen. Pas daarna gaat de weg open voor het verkeer, maar de kleine restjes van de afstrooi zorgen alsnog voor een tikkend geluid in het onderstel van je auto. Opspringende steentjes en dergelijken kunnen daarbij wel voor steenslag en lakschade op je auto zorgen. Het houden van een ruime rijafstand van je voorganger, is dus geen gek idee. Lelijke plekken op de autolak wil je natuurlijk niet, maar daar kunnen pollen ook al voor zorgen, of niet?

“Er worden stroefheidsmaatregelen uitgevoerd”

Goed, tikkend asfalt is dus niet alleen van toepassing op de heropende A12, maar op iedere weg die recentelijk is aangelegd. Pas na verloop van tijd, als er talloze auto’s over het afstrooi zijn gescheurd, verdwijnt dit opmerkelijke geluid en zoef je weer over het strakke asfalt heen. Qua geluid is dan het tegendeel van toepassing en komen er werkelijk zo min mogelijk geluiden uit de wielkasten. Je kan dan immers optimaal genieten van een wegdek zonder oneffenheden en met maximale grip. “Voordat de weg daadwerkelijk opent, worden er stroefheidsmaatregelen uitgevoerd”, aldus een woordvoerder. “Alleen als de stroefheid binnen de gestelde normen is, gaat de weg weer open voor verkeer”. Als weggebruiker hoef je qua rijstijl dus geen rekening te houden met afstrooi op het wegdek. Zelfs met tikkend asfalt kan je dus maximaal gas geven op de gloednieuwe A12.

Wist je trouwens dat er een aantal spullen zijn die verboden zijn om in de auto te hebben? In eerste instantie lijken sommige spullen heel onschuldig, maar zijn ze dat wel?