Direct naar content
stel dat net ruzie gehad lijkt te hebben (zal iemand erachter zijn gekomen dat de partner vreemdgaat?)
Afbeelding: cottonbro studio

Ontdekt dat je partner vreemdgaat? Dit zijn de 5 dingen die je als eerst moet doen

Je komt er net achter: je partner gaat vreemd. Boem! Dat komt even aan zeg! Alsof iemand je een vuistslag geeft zonder waarschuwing. Of je het nu al een beetje voelde aankomen of het totaal uit het niets kwam: het is en blijft een mokerslag. En dan zit je daar, vol woede, verdriet, adrenaline en honderd (al is het niet gelijk duizend) vragen. Wat je dan vooral niet moet doen? Blind in de aanval gaan. Adem in, adem uit. Hier zijn vijf dingen die je nu echt even moet fixen, zonder jezelf te verliezen.

Door Danilo Otte

1. Ontdekt over je partner die vreemdgaat? Niet meteen die confrontatie opzoeken (hoe graag je ook wil)

We snappen het: je hebt net ontdekt dat je partner vreemdgaat en wil het liefst alles eruit schreeuwen. Je wilt het bewijs op tafel gooien en zeggen: “En nu? Wat heb je te zeggen voor jezelf?” Maar laten we eerlijk zijn: dat loopt zelden lekker af.

Confrontaties in het heetst van de strijd in je relatie eindigen meestal in chaos, leugens, afleidingsmanoeuvres of (het ergste) jij die excuses zit te maken terwijl jij juist degene bent die ‘genaaid’ is. Dus hoe moeilijk het ook is: laat het even rusten. Gun jezelf wat tijd. Denk na. Kom terug met rust in je kop, dan heb jij de touwtjes straks in handen, en kan je je partner die vreemdgaat met alle rust confronteren, waardoor je echt sterk in je schoenen staat.

2. Bewaar het bewijs tegen je partner die vreemdgaat

Heb je bewijs gevonden? Appjes, foto’s, verdachte bankafschriften, verdachte berichtjes, noem maar op! Wat je ook doet, gooi het niet weg in een opwelling. En stuur het al helemaal niet gelijk rond in de groepsapp.

Maak screenshots. Mail ze desnoods naar jezelf of een betrouwbare vriend. Want zodra de dader doorheeft dat jij op de hoogte bent, kan het snel gaan: accounts leeg, berichten verwijderd, alles weg. En geloof ons: bewijs is niet om kinderachtig te doen, het is om jezelf te beschermen (tegen je partner die vreemdgaat). Geen gezeur achteraf, gewoon de feiten op tafel.

stel maakt flinke ruzie
Timur Weber

3. Praat met één iemand die je vertrouwt

En nee, dat is niet die ene vriend die altijd zegt: “Dumpen, meteen. Alles blokkeren.” Zoek iemand die kan luisteren zonder meteen de boel in de fik te willen steken. Want ook al voelt het als een aflevering van Temptation Island, jouw leven is geen realityshow. Je hebt rust nodig, geen oordelen en meningen van tien man sterk over je partner die dan wel of niet vreemdgaat.

Waarom één iemand? Omdat je dan niet overspoeld wordt met tegenstrijdige adviezen. Geen ruis. Geen stress. Gewoon even je ei kwijt, en dan weer scherp nadenken over wat jij zelf wil.

4. Zet je emotionele veiligheid op nummer één

Vreemdgaan is niet alleen een steek in je hart, het kan ook een aanval zijn op je hoofd. Je twijfelt ineens aan alles. Daarom is het nu belangrijk dat jij jezelf afschermt van extra schade.

Deel je devices? Verander je wachtwoorden. Staat alles op jullie gezamenlijke Netflix-account? Tijd om je eigen profiel aan te maken, en dan bedoelen we niet alleen op Netflix. Denk ook aan je bankzaken, documenten, spullen in huis. Regel dat je niet ineens met lege handen staat. Misschien ga je niet morgen weg, maar zorg dat je voorbereid bent, voordat die partner die bij je vreemdgaat nóg meer van je afneemt.

stel dat net ruzie gehad lijkt te hebben (zal iemand erachter zijn gekomen dat de partner vreemdgaat?)
Alena Darmel

5. Schrijf het van je af voordat je alles vergeet (of het verdraait wordt)

Nee, dit is geen oproep om een boek te schrijven of TikTok-video’s te maken over je gebroken hart. Dit is puur voor jezelf. Wat je nu voelt, is echt en momenteel flink pijnlijk, maar dat blijft niet zo. Over een week of maand kan je ineens denken: “Was het wel zo erg?” Zeker als die partner die vreemdgaat het allemaal probeert glad te praten.

Dus schrijf het op. Hoe je het ontdekte. Wat het met je deed. Wat je dacht, voelde en wilde zeggen, maar niet durfde. Zo houd je jezelf scherp, en vergeet je niet waarom dit jou zo raakte. Het helpt ook gewoon om de boel een beetje te verwerken. Desnoods in een notitie op je telefoon of een spraakmemo op je oortjes, wat voor jou lijkt te werken.

Tot slot: jij bepaalt wat er hierna gebeurt

Wat je ook besluit (doorgaan, stoppen, pauze nemen) het is jouw keuze. Niet die van je vrienden. En ook zeker niet die van je partner. Deze vijf stappen zorgen ervoor dat jij weer regie pakt over je eigen verhaal.

Je bent gekwetst, ja. Maar je bent niet gebroken. Zie het als de kans om jezelf te herpakken. En of je nou besluit om die relatie nog een kans te geven of keihard linksaf te slaan, je doet het met je hoofd erbij.

Er werd bovendien een onderzoek uitgevoerd over vreemdgaan en wij schreven erover. Lees ook: Op welke leeftijd gaan de meeste mensen vreemd?