Direct naar content
Man doet twee weken zonder telefoon en tv
Afbeelding: Foto via Unsplash / Jonas Leupe

Man doet twee weken zonder beeldschermen en vertelt over opmerkelijk groot verschil

Laten we eerlijk zijn: we zitten allemaal vastgeplakt aan onze schermen. Even snel een berichtje checken, een paar minuten scrollen op Instagram (wat stiekem een uur wordt) of nog ‘even’ een video kijken voor het slapen. Maar wat als je dat allemaal zou laten? Geen telefoon, geen laptop, geen tv. Gewoon twee weken lang leven alsof het 1995 is.

Door Danilo Otte

Twee weken zonder mobiel, laptop of televisie

Klinkt twee weken zonder scherm heftig? Carlos Whittaker, een Amerikaanse schrijver, deed het en zegt dat het z’n leven compleet veranderde. En nee, niet op een zweverige manier, maar op een manier die wetenschappelijk onderbouwd is.

Laten we even stilstaan bij hoe bizar veel tijd we zelf op onze schermen doorbrengen. De gemiddelde smartphonegebruiker tikt met gemak vijf uur per dag aan schermtijd aan. Dat is bijna een derde van je wakkere uren. En dan hebben we het nog niet eens over laptops en tv’s. Hierom besloot Carlos het anders te doen. Geen telefoon, geen laptop, geen tablet. In plaats daarvan bracht hij tijd door met z’n familie, verbleef hij in een klooster en ging hij langs bij een Amish-boerderij (een plek waar WiFi net zo zeldzaam is als een Ferrari kopen voor je 20e). En het resultaat? Zijn geheugen kreeg een enorme boost.

Geheugen van een goudvis naar een olifant

Na zijn digitale detox (een van de gezondheidstrends van 2025) onderging Carlos een geheugentest en het resultaat was schokkend. Zijn geheugen sprong van het 50e percentiel (oftewel: gemiddeld) naar het 99e percentiel. Oftewel, er was nog maar 1 procent van de mannen in Amerika met een beter geheugen dan hij.

Dit klinkt misschien als een of ander magisch wonder, maar er zit een logische verklaring achter. Wetenschappers van het Stanford Center on Longevity hebben onderzocht dat constant schermgebruik (vooral door de eindeloze informatiestroom) je hersenen overbelast. Het wordt moeilijker om informatie te verwerken en te onthouden. Daarnaast zegt het Neurology Center For Epilepsy & Seizures dat te veel schermtijd letterlijk je brein kan vermoeien, waardoor je minder scherp bent. Dus die uren die je doorbrengt met zogeheten doomscrollen op TikTok? Die helpen je geheugen niet bepaald vooruit.

Wat gebeurt er als je minder op je telefoon zit?

Naast een beter geheugen zijn er nog meer voordelen aan minder schermtijd. Zo kan het je zelfvertrouwen bijvoorbeeld verbeteren. Hoe dan? Nou, minder social media betekent minder vergelijken met anderen. Geen perfect gephotoshopte lichamen, geen jaloersmakende vakantiefoto’s en geen posts van mensen die ‘toevallig’ weer een nieuwe auto hebben gekocht.

Daarnaast helpt minder schermtijd ook met productiviteit en slaap. We weten allemaal dat blauw licht je slaappatroon verstoort, maar toch ligt de helft van Nederland ’s avonds in bed nog filmpjes te kijken. En dan gek opkijken als je de volgende dag niet vooruit te branden bent. Misschien maar eens tijd om dit helemaal te veranderen, toch?

2 weken scherm
Pexels/magnus Mueller

Hoe verslaafd ben jij aan bijvoorbeeld jouw telefoon?

Vraag je jezelf nu af of jij ook zo’n schermjunk bent? Probeer dit eens: tel hoeveel keer je op een dag je telefoon oppakt. De kans is groot dat je ergens tussen de 80 en 100 keer uitkomt. Dat is elke paar minuten even checken. Niet gek dat je hoofd overloopt van informatie. Gelukkig zijn er manieren om je schermgebruik af te bouwen zonder meteen naar een doodsaaie Amish-boerderij te verhuizen. Een paar simpele tips zijn bijvoorbeeld schermtijdlimieten instellen op je telefoon, of je telefoon ‘s nachts opladen in een andere kamer. Meer inspiratie nodig? Lees dan onze tips tegen een telefoonverslaving.

Carlos Whittaker liet in ieder geval zien dat minder schermtijd je leven kan veranderen, en hoewel je niet meteen twee maanden hoeft te verdwijnen, is het slim om eens kritisch naar je eigen schermgebruik te kijken. Wie weet word je productiever, houd je meer tijd over en vergeet je eindelijk niet meer waar je sleutels liggen.