Onderzoek wijst uit: dit verrassende nootje is het gezondst van allemaal
Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen: de superfoods. Het is een verzamelnaam voor producten die van origine natuurlijk en onbewerkt zijn, maar steeds meer producten worden tot superfood gebombardeerd. Het meest recent zijn misschien wel de noten: we grijpen massaal naar amandelen voor de vitamine E of gooien chiazaad in onze smoothie voor dat gezonde imago. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het simpele nootje in de supermarkt eigenlijk gewoon de meest gezonden optie is.
De walnoot is heer en meester onder de noten
Je leest het goed: de walnoot is de echte alpha op de apenrots. Walnoten zijn namelijk allrounders: ze bevatten meer plantaardige omega-3-vetzuren dan welke andere noot dan ook. Die vetzuren zijn cruciaal voor een gezond hart en een fit brein. Niet voor niets neemt een walnoot de vorm van onze hersenen aan.
Daarnaast zit de walnoot boordevol antioxidanten die je lichaam helpen ontstekingen te remmen en celschade te voorkomen. Voeg daar nog eens een flinke dosis magnesium, vitamine B en zelfs koper aan toe, en het resultaat is een klein voedingspakketje in de vorm van een bescheiden nootje. De walnoot is goed voor je botten, je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je vol energie zit. En het mooiste van het verhaal is dit: de walnoot is héél veel goedkoper dan menig nootje dat je kent!
Wetenschappelijk onderzoek toont de kracht van de walnoot
Deze gezondheidsclaims zijn niet uit de lucht gegrepen: volgens de American Heart Association draagt het dagelijks eten van walnoten bij aan een lager cholesterol en verkleint het de kans op hart- en vaatziekten.
Daarnaast blijkt uit een studie in de American Journal of Clinical Nutrition dat het eten van walnoten ervoor zorgt dat je je geheugen en concentratie – ook op latere leeftijd – beter op peil zult houden. Je kunt het eten van walnoten dus zien als een vorm van hersengymnastiek: eet je ze op dagelijkse basis, voed je je hersenen zoals je je spieren voedt met eiwitten. Het gaat overigens slechts om een klein handje walnoten per dag, waardoor het makkelijk is om dit te integreren in je eetpatroon. Dus geen excuusjes meer, want de walnoot is bewezen goed voor je lichaam en geest.
Lees ook: De 10 soorten fruit met veel suiker
De walnoot vs. andere noten
Onderzoek toonde niet alleen de kracht van walnoten aan, maar ook de voordelen ten opzichte van andere noten. Zo bleken amandelen veel vitamine E en calcium te bevatten, maar scoort de noot bijzonder laag op omega-3. Chiazaad bevat wel degelijk veel plantaardige omega-3, maar vaak eet je er veel weinig om echt het verschil te maken. Slechts een eetlepel door de smoothie is yoghurt is namelijk bij lange na niet genoeg. Walnoten daarentegen zijn praktisch én voedzaam tegelijk: een handje tussendoor of wat stukjes over je salade en je hebt al een meer dan genoeg gezonde vetten en antioxidanten binnen. Bovendien zijn walnoten een stuk betaalbaarder dan andere noten in het assortiment van de supermarkt. Vergelijk je de walnoot bijvoorbeeld met de amandel, de pecannoot, de pistachenoot of de hazelnoot, ben je zo een paar euro goedkoper uit.
Hoe kun je walnoten gebruiken als je ze niet lekker vindt?
Na dit hele betoog over de krachtige werking van walnoten wil je misschien weten hoe je dit nootje kunt verwerken in je maaltijden. Niet iedereen vindt het namelijk even lekker om ze zo uit de hand te eten. Dat hoeft gelukkig ook niet: er zijn talloze manieren om walnoten te verwerken in yoghurt, salades, maaltijden en zelfs zoetigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Griekse yoghurt met honing en walnoten? Een salade met rode biet, geitenkaas en appel? Of natuurlijk de klassieker: een handje walnoten in een zelfgemaakte brownie? Met andere woorden: je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt de walnoot gebruiken. Voor ieder wat wils, ook als je denkt dat de walnoot niet lekker is.

Lees ook: 10 soorten groenten en fruit die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn