Is wijn met een kurk beter dan met een schroefdop? “Tegenwoordig is het anders”
Moet een goede fles wijn worden afgedicht met een kurk of een schroefdop? De meningen van liefhebbers lopen sterk uiteen, want beide opties hebben duidelijke voor- en nadelen. Kurk is traditioneel, mooi en kan een wijn langzaam laten rijpen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Schroefdoppen zijn daarentegen praktisch en betrouwbaar. Maar heeft de ene dop nu meer voordelen dan de ander? Wij zochten het uit, want volgers kenners is het 'tegenwoordig helemaal anders'...
Moet een fles wijn een kurk of een schroefdop hebben?
“Nog niet eens zo heel lang geleden stond een schroefdop op een fles wijn gelijk aan goedkope wijn“, dat meldt slijterijketen Gall & Gall. “Dat is tegenwoordig wel anders! Maar wat is nu beter?” Dat is een goede vraag, want zowel een kurk als een schroefdop heeft natuurlijk diverse voor- en nadelen. Kurk is al eeuwenlang de klassieke keuze voor het afsluiten van wijnen en heeft over het algemeen de voorkeur van wijndrinkers. Eén van de belangrijkste voordelen is dat kurk een zeer kleine hoeveelheid zuurstof doorlaat, ongeveer 1 milligram per jaar.
Bovendien is kurk een natuurlijk en duurzaam materiaal. Het kan gerecycled worden en de productie ervan is relatief milieuvriendelijk. Zogeheten kurkbossen, doorspekt met kurkeiken, dragen bovendien bij aan biodiversiteit in regio’s als Portugal en Spanje. Iedere keer als je een fles wijn met een kurk drinkt, draag je dus bij aan het groener maken van de wereld. Proost!

Lees ook: Mag je wijn na het proeven in een restaurant terugsturen, omdat je hem niet lekker vindt?
Wijnen met een kartonachtige ‘kurksmaak’
Toch zitten er ook nadelen aan een fles wijn met een kurk. Een van de bekendste is het risico dat de drank naar kurk gaat smaken, vaak in de vorm van muffe, kartonachtige tonen. Naar verluidt komt dit voor op ongeveer 2% van de flessen met een kurk. Dit kan dus een reden zijn om te kiezen voor een wijn met een schroefdop in plaats van een kurk. Schroefdoppen zijn immers erg betrouwbaar en gemakkelijk van de fles te verwijderen. Terwijl een kurk soms keihard ‘plopt’ en voor een sproei-effect zorgt, is een schroefdop heel praktisch en simpel te bedienen.
Bovendien zorgt dit deksel ervoor dat er geen lucht bij de wijn kan, wat de kans op beïnvloeding van de smaak vermindert. Ook kan je een schroefdop na het openen van een fles wijn gewoon weer terugdraaien, terwijl je een fles met een kurk eigenlijk in één keer leeg moet drinken. Daar zijn uiteraard wel oplossingen voor, maar echt praktisch zijn die niet, helaas.
Wat is onderaan de streep de beste keuze?
Maar natuurlijk heeft de schroefdop ook zijn zwakke kanten. Omdat schroefdoppen vrijwel geen zuurstof doorlaten, zijn ze vooral geschikt voor wijnen die bedoeld zijn om ‘jong’ gedronken te worden. Bij een wijn die juist behoefte heeft aan een beetje zuurstof om zich te ontwikkelen, is dus beter af met een kurk op de opening.
Het hangt dus een beetje van de wijn af of het beter is om te kiezen voor een kurk of een schroefdop. Jonge, frisse wijnen kan je over het algemeen het beste van een schroefdop voorzien, terwijl oudere, robuuste wijnen beter zijn als ze een kurk hebben. Let in restaurants dus goed op wat voor soort wijn je kiest en of deze in een fles met kurk of schroefdop zit.
Meer wijn-tips? Lees ook: Tip: deze fles rode wijn schenken ze bij De Librije en is online te koop voor slechts € 35,- per fles