Direct naar content
onderzoek dating apps slecht gezondheid

Grootschalig onderzoek toont aan: dating apps zijn wel degelijk slecht voor de gezondheid

Daten anno 2025 lijkt een abc’tje. Je installeert Tinder, spreekt met iemand af en voilà. Echter, is het niet zo makkelijk als het lijkt. Integendeel. Uit onderzoek blijkt dat dating apps zelfs mogelijk slechte gevolgen hebben voor je mentale gezondheid en je lichaamsbeeld. Wij vertellen jullie meer over de mogelijke negatieve effecten van online dating.

Door Ramon Pater

Is er een datingcrisis door dating apps?

Daten online lijkt een stuk eenvoudiger dan fysiek. Je swipet een beetje hier en daar naar rechts op Tinder en binnen de kortste keren heb je een match. Online praten mensen toch wat makkelijker en is het minder beschamend als je een blauwtje loopt. Iemand ‘ghosten’ via je telefoon is bij lange na niet zo pijnlijk en ongemakkelijk als je iemand laat zitten in een restaurant. Bovendien heb je gewoon wat langer de tijd om een antwoord te bedenken, waardoor je wat minder stress hebt op dat gebied. Toch lijkt er een heuse datingcrisis te zijn. Hoewel veel mensen elkaar vinden via dating apps, betekent dat niet dat dergelijke apps alleen maar positieve gevolgen hebben. Er is nog weinig bewijs of het gebruik van dating apps de kans op ware liefde vergroot. De Australische Flinders University heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er een verband is tussen het gebruik van dating apps, verslechtering van mentale gezondheid, ontevredenheid met je eigen lichaam en je eetgedrag.

Dating apps en de gevolgen voor de mentale gezondheid

Het Australische onderzoek heeft zijn bevindingen gebaseerd op 45 andere onderzoeken. Al deze onderzoeken keken ook naar het verband tussen mentale gezondheid, ontevredenheid over eigen lichaamsbeeld en het mentale welzijn. Een aantal onderzoeken keek naar mensen die wel en mensen die geen dating apps gebruiken. Andere onderzoeken vergeleken de in welke hoeveelheid apps werden gebruikt.

Datingapps mogelijk slecht voor mentale gezondheid
Unsplash

In meer dan 85% gevallen van de onderzoeken is er een duidelijk negatief verband aangetroffen tussen het gebruik van dating apps en de (on)tevredenheid van je eigen lichaam. Bijna de helft van de onderzoeken lieten ook een verband zien tussen verslechtering van je mentale gezondheid en het gebruik van dating apps.

Online dating draait vaak om het uiterlijk

Onderzoekers zijn erg voorzichtig met het presenteren van hun data. Ze weten nog niet of het negatieve zelfbeeld voorkomt uit het gebruik van dating apps of dat mensen door hun negatieve zelfbeeld juist de dating apps opzoeken. Wat wel duidelijk is, is dat dating apps vaak om het uiterlijk draaien. Heb je een chique foto van jezelf op Tinder? Dan is de kans groter dat mensen naar rechts swipen dan wanneer je in je trainingspak op de foto staat in de voetbalkantine.

Dat mensen de nadruk leggen op de beoordeling van het uiterlijk, wordt in het onderzoek duidelijk: „Hierdoor beoordelen gebruikers profielen vaak voornamelijk op basis van foto’s. Zelfs wanneer een gebruiker doorscrolt op het profiel van een andere gebruiker, dan nog kan het zijn dat iemand voornamelijk op basis van het uiterlijk beoordeelt of die ander leuk is of niet.”

Hierdoor gaan mensen sneller waarde hechten aan hoe ze eruitzien. Ook kan het negatieve effect van je mentale gezondheid en lichaamsbeeld voortkomen uit de vele afwijzingen op dating apps. „Gebruikers die vaak afgewezen worden op dating apps, kunnen meer risico lopen op het ontwikkelen van depressieve en angstklachten en een lager zelfbeeld.”

Heb jij soms ervaren dat het moeilijk is om te stoppen met swipen? Lees dan ook: zijn dating apps verslavend?