
De eerste vliegende auto komt écht in 2026: al 170 vlieguren en 500 starts en landingen gemaakt
Een auto waarmee je over de lange files kunt vliegen, klinkt werkelijk als een droom. Toch lijken we deze droom komend jaar al in vervulling te kunnen brengen. De zogenaamde AirCar van het Slowaakse Klein Vision moet namelijk de eerste vliegende auto worden en zal in 2026 reeds in de etalage worden gezet. Hoewel er al eerder slechte prototypes van vliegende wagens op de markt verschenen, lijkt dit specifieke exemplaar wel degelijk 'een blijvertje' te zijn. Zo kunnen we de toekomstige AirCar dus met recht bestempelen als de eerste vliegende auto. Voor de spectaculaire creatie dient overigens wel uitermate diep in de buidel te worden getast. De AirCar zal immers duurder worden dan menig Lamborghini.
In 2026 zal er een vliegende auto in de etalage verschijnen
Vliegende voertuigconcepten komen en gaan, maar geen enkel probeersel lijkt serieus te slagen. Een vliegende auto klinkt wel als iets wat haalbaar moet zijn, zeker gezien de technologieën waarover we vandaag de dag beschikken. Het in Slowakije gevestigde Klein Vision lijkt de hedendaagse technologieën echter voor het eerst succesvol te benutten bij de productie van de toekomstige AirCar. Deze sportieve bolide met vleugels moet de eerste geslaagde vliegende auto worden en zal in 2026 daadwerkelijk aan de man worden gebracht. Klein Vision begon de ontwikkeling van deze wagen jaren geleden en in 2021 maakte het prototype van deze auto zijn allereerste vlucht. Dit specifieke exemplaar kent inmiddels 170 vlieguren en maakte maar liefst 500 starts en landingen. Anton Zajac, de oprichter van het Slowaakse bedrijf, is volgens Maxim momenteel druk bezig met het realiseren van de nodige certificeringen. Als al dit papierwerk is afgerond, zal de vliegende auto aan het begin van 2026 daadwerkelijk worden opgeleverd.

“De cruisesnelheid in de lucht bedraagt zo’n 135 knopen”
Voor het opstijgen en landen, kan de AirCar met slechts één druk op de knop transformeren van auto naar vliegtuig en andersom. “Middels een knop op het stuur, verandert het autostuurwiel in een vliegtuigbesturing”, zo meldt Anton Zajac. Deze overgang duurt slechts 80 seconden, waarbij de gigantische vleugels uit de auto tevoorschijn komen en wordt de V6-motor losgekoppeld van de wielen en verbonden met de propeller achter de cabine. Het atmosferische basismodel van de in 2026 verwachte vliegende auto, zal reeds over een vermogen van 280 pk, terwijl de twin-turbo variant maar liefst 340 pm zal weten te leveren. “De cruisesnelheid in de lucht bedraagt hierdoor zo’n 135 knopen en op de weg bereikt de auto een snelheid van om en nabij de 200 km/u”, aldus de CEO van Klein Vision. “Als vliegtuig kan de creatie 1.000 kilometer vliegen met een volle tank, terwijl je al rijdend kan rekenen op een rijbereik van circa 800 kilometer”. Beide functies worden aangedreven op dezelfde brandstoftank, wat wil zeggen dat je ook tijdens het vliegen doodnormale benzine gebruikt.

Wat moet de AirCar van Klein Vision eigenlijk kosten?
Goed, los van zijn indrukwekkende functionaliteit, zal de vliegende auto ons in 2026 weten te verbazen door middel van zijn super-de-luxe in- en exterieur. Aan de voorzijde heeft de creatie immers veel weg van een hoogwaardige sportauto, alleen is de spoiler aan de achterzijde nogal buiten proportie. Dat komt natuurlijk door de vliegfunctie van de AirCar. Bovendien is de voorruit van een opmerkelijke bolling voorzien, die de esthetiek van de wagen uiteraard evenzo ten goede komt wanneer je met het voertuig door de lucht zweeft. Gezien de imposante propeller aan de achterzijde dien je overigens wel van een metershoge garage te beschikken, want echt compact wordt de AirCar hier niet bepaald door. Afijn, je zal desondanks graag een AirCar op je oprit zien staan, maar wat gaat deze vliegende auto eigenlijk kosten als het in 2026 daadwerkelijk in de etalage wordt gezet. Hou je vast, want naar verluidt moeten we rekenen op een verkoopprijs van tussen de 800.000 en 1,2 miljoen dollar. Een stevig zakcentje, maar dan hoef je tenminste nooit meer in de file te staan naar je werk.
Enkele jaren geleden werd de allereerste vliegende motorfiets al aan de man gebracht voor 778.000 euro.