
Namaakproducten een steeds groter probleem, voornamelijk door drie Chinese webshops: zo herken je ze
In deze moderne wereld zijn er veel namaakproducten te vinden. Dit is niet alleen illegaal, het aan zelfs gevaarlijk zijn in sommige gevallen. Nepgeld, neppe schoenen, kleding en speelgoed; de wereld zit er vol van. Maar hoe herken je dergelijke namaakproducten?
Steeds meer namaakproducten
De laatste cijfers over namaakproducten zijn van het jaar 2021. Toen waren namaakproducten goed voor 2,3 procent van de wereldhandel, wat uitkomt op $ 467.000.000.000. Neppe goederen waren in Europa verantwoordelijk voor maar liefst 4,7 procent van de totale handel.
Met de opkomst van webshops als Temu, AliExpress en Shein ligt het voor de hand dat het aandeel van namaakproducten alsmaar groter wordt. Een zorgwekkende opmars, waarbij te zien is dat de neppe goederen vaak uit China komen.
OESO vertelt over zorgwekkende toename
OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, vindt de toename in het aantal namaakproducten zorgwekkend. ”Illegale handel bedreigt de openbare veiligheid, ondermijnt intellectuele-eigendomsrechten en belemmert economische groei, en de risico’s kunnen toenemen naarmate vervalsers gebruikmaken van nieuwe technologieën en technieken om opsporing te vermijden”, zo stelt de topman van OESO, Mathias Cormann.

Hij roept tevens overheden op om harder op te treden tegen namaakproducten. Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft een onderzoek gedaan naar de mening van mensen over namaakproducten. 80 procent van hen vindt dat de neppe goederen criminele organisaties zouden helpen en bestaande banen in gevaar brengen.
Hoe herken je namaakproducten?
Er zijn wel een aantal manieren waarop je kunt herkennen of je niet gefopt bent met het kopen van bijvoorbeeld schoenen.
- Koop je iets duurs, zoals schoenen, horloges of merkkleding? Deze producten hebben vaak serienummers of echtheidscertificaten zodat je kunt checken op echtheid.
- Als je iets online koopt, check even de reviews. In Nederland kun je bijvoorbeeld het Kamer van Koophandel nummer checken. Zo weet je al snel of je in de maling wordt genomen.
- Bij de aankoop van tweedehands producten, kun je altijd even vragen om de originele bon. Dan weet je zeker of je een echt product koopt.
- Als het lijkt of iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Trap niet in extreme aanbiedingen.
- De verpakking verraad veel. Dure producten worden ook luxe verpakt en niet met goedkoop plastic. Dan weet je vaak al of je goed zit.
- En dan de meest duidelijke: productiefouten. Bij kleding kun je het zien aan de stiksels, maar je hebt ook subtielere productiefouten. Dan weet je direct of je te maken hebt met namaakproducten.
Let op voor namaakproducten en check bovenstaande dingen als je iets koopt waarvan je niet helemaal zeker bent!