Direct naar content
babytaal in relatie koosnaampjes

Koppels die ‘babytaal’ gebruiken hebben een beter leven tussen de lakens, volgens onderzoek van KU Leuven

Tegenwoordig hebben we de verwachting dat liefde uitgedrukt moet worden met grote gebaren en dure cadeaus, terwijl het juist zo simpel kan zijn: babytaal. Die schattige koosnaampjes en hoge stemmetjes die je alleen met je partner deelt, hebben een diepere betekenis dan je eigenlijk zou denken. Uit een recent onderzoek van expert Audrey Aerens, KU Leaven, blijkt dat de kinderlijke vorm van communicatie niet alleen de relatie versterkt, maar ook de liefde tussen de lakens een boost kan geven.

Door Tosca Van Elst

Babytaal is dé manier om als koppel te communiceren

Audrey Aerens is degene achter het onderzoek naar het onderwerp ‘koppels die in babytaal praten.’ Ze onthult dat babytaal niet alleen een teken is van liefde, maar ook een geheime taal die partners met elkaar verbindt op een manier dat andere niet begrijpen.

“Babytaal is meer dan alleen schattige klanken en verkleinwoordjes. Het is een manier om je liefde te uiten op een unieke en intieme manier”, vertelt Audrey Aerens.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de respondenten af en toe babytaal gebruikt met hun partner, en bijna altijd gebeurt dit door beiden. Het is iets wat voornamelijk gebeurt in de privacy van hun eigen wereld. Een eigen taal kan de band versterken en dichter bij elkaar brengen.

Hoe beïnvloedt babytaal tussen koppels het leven tussen de lakens?

Volgens Audrey Aerens zijn de resultaten van het leven tussen de lakens opmerkelijk. Koppels die regelmatig babytaal gebruiken hebben niet alleen een hoger niveau van relatiegeluk, maar hebben ook vaker een intiem moment samen. Het lijkt erop dat de weg naar de slaapkamer begint met een paar lieve woordjes en een schattig stemmetje.

Wanneer gebruik je wel en niet babytaal?

Betekent dit dan dat er geen grenzen zijn aan het gebruik van babytaal? Volgens Audrey Aerens is er geen limiet. Hoe meer babytaal er wordt gebruikt, hoe sterker de band tussen partners lijkt te zijn. Wij denken daar dan wel weer anders over. Hoe gek is het als je mensen op straat of in je omgeving in babytaal met elkaar hoort praten. Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre je het privé wil houden, maar anders lekker in je eigen omgeving doen.

Er is ook een moment waarop babytaal misschien niet zo geschikt is. Namelijk tijdens de daad zelf. “Babytaal gebruiken tijdens jullie intieme gebeurtenis werkt niet goed. Maar babytaal meteen na jullie moment gebruiken, heeft dan wel weer dezelfde verbinding. Eigenlijk net als knuffelen”, aldus Audrey Aerens. Dus als je het nog niet deed, is nu het moment om, maar eens in babytaal te praten met je partner.