Direct naar content
Louis Vuitton (eigendom van LVMH) logo op een winkel
Afbeelding: Christian Wiediger / Unsplash

Wereldberoemde merken die eigenlijk eigendom zijn van andere merken

Hoewel je misschien zou verwachten dat grote merken als Porsche en Gucci simpelweg op zichzelf staande bedrijven zijn, behoren deze merken onder anderen tot andere bedrijven. Zo zouden sommige automerken bij elkaar horen, zodat eventuele technieken en motoren kunnen worden uitgewisseld. Ook wereldberoemde kledingmerken behoren in veel gevallen tot een enorme holding, die verschillende luxemerken in de portefeuille heeft. De verdiensten van Gucci worden gedeeltelijk bijvoorbeeld doorgespeeld naar een grotere onderneming waarvan je misschien überhaupt nog nooit gehoord hebt. Wij zochten uit welke wereldberoemde merken eigenlijk eigendom zijn van andere merken.

Door Laukie Klijn

Wereldberoemde merken die eigendom zijn van een multinational

Niet ieder beroemd merk behoort enkel tot zichzelf. Dat klinkt misschien gek, maar er zijn nu eenmaal veel grote bedrijven, die wereldberoemde merken als eigendom hebben. Een goed voorbeeld is de Franse multinational Kering S.A. Deze onderneming is gespecialiseerd in luxegoederen en heeft diverse beroemde merken in zijn portefeuille zitten. Zo bezit Kering merken als Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen en nog veel meer merken als eigendom. De verdiensten die deze merken opleveren, verdwijnen dus in de kas van Kering. Vergis je niet, dit is een aantal van de populairste kledingmerken ter wereld, dus liegt de omzet van de Franse multinational er bepaald niet om. Vorig jaar beheerde Kering maar liefst 1.813 winkels, waar in totaal zo’n 47.000 werknemers actief waren. De inkomsten van vorig jaar? Schrik niet, Kering harkte in 2024 een indrukwekkende 17,2 miljard euro binnen. Ten opzichte van het jaar daarvoor is dat zelfs een daling van ruim 12,25%, kan je nagaan.

Buitenkant van een winkel van luxemerk Gucci
Unsplash / Long Phan

Als je in een Porsche rijdt, rij je eigenlijk in een Volkswagen

Goed, waarvan je waarschijnlijk ook nog niet op de hoogte bent, is dat sommige automerken onderdeel van elkaar zijn. Dit geldt ook voor de grotere merken, want Porsche is bijvoorbeeld eigendom van Volkswagen. Huh? Ja, echt! Porsche produceert misschien luxere en snellere auto’s dan Volkswagen, maar dat zegt niets over de zakelijke verhouding tussen het tweetal merken. In 2009 sloten Porsche en Volkswagen een overeenkomst om een ‘geïntegreerde werkgroep’ op te richten, waarbij de autoproductieactiviteiten van de twee merken werd samengevoegd. In principe rijden de eigenaren van een Volkswagen in een Porsche, en de eigenaren van een Porsche in een Volkswagen. Althans, dat is natuurlijk niet helemaal zo, want de designs die Porsche toepast op zijn bolides zijn over het algemeen een stuk indrukwekkender dan die van Volkswagen. Toch houdt deze samenwerking in dat de techniek van de auto’s van Volkswagen minstens gedeeltelijk zijn gebaseerd op die van het hoogwaardige Porsche.

Conglomeraat LVMH bezit de grootste kledingmerken ter wereld

Dat geldt overigens ook voor Rolls-Royce en BMW, die evenzo over een ‘samenwerking’ beschikken. Naar verluidt is op de motor van een Rolls-Royce zelfs het BMW-logo terug te vinden. Afijn, zo’n gênante vertoning zal het bedrijf waar Dior eigendom van is vermoedelijk nooit op de markt brengen. Dior is een van de beroemdste Franse merken en is eigendom van het in Parijs gevestigde LVMH. Deze afkorting staat voor Louis Vuitton Moët Hennessy, een naam waarin reeds een aantal namen van andere luxemerken te bespeuren is. Oorspronkelijk is deze conglomeraat een samenwerking tussen de drankmerken Moët et Chandon en Hennessy, maar al snel nam het bedrijf ook kledingmerk Louis Vuitton over. Inmiddels is de portefeuille van LVMH voorzien van talloze kleding-, horloge- en drankmerken, waaronder TAG Heuer, Tiffany & Co, Hublot, Dom Pérignon, Fendi, Kenzo, Givenchy en ook Christian Dior. Met deze merken als eigendom wist LVMH eind 2021 een marktkapitalisme van maar liefst 367 miljard euro te realiseren. Het is dus niet verrassend dat de oprichter van LVMH, Bernard Arnaud genaamd, een riante vermogen bezit.