
Magna Carta ‘kopie’ blijkt origineel te zijn: Harvard betaalde $ 27,50, blijkt miljoenen waard te zijn
Mocht je nog 27,50 dollar op je rekening hebben staan, ga dan snel even alle veilingsites af om een 'kopie' van de Magna Carta te scoren. In de archieven van de Harvard Universiteit lag er zo'n 'goedkope' kopie opgeslagen, maar deze blijkt na nader onderzoek echt. Tachtig jaar na de aankoop blijkt het authentieke document miljoenen waard, maar de universiteit verkoopt het niet.
De Magna Carta uit 1215 geldt als de basis van de moderne rechtsstaat. In 1300 liet koning Edward I deze beroemde tekst officieel herbevestigen. Zo’n herbevestigde versie blijkt Harvard al die tijd in bezit te hebben gehad. De vondst werd gedaan door de Britse historicus David Carpenter, die via de online catalogus van Harvard op het document stuitte.
Slechts dertien Magna Carta exemplaren wereldwijd
Het document – wat vrij vertaald de Grote Oorkonde van de Vrijheid betekent – bevat nog altijd het originele zegel van Edward I en komt overeen met zes andere erkende originelen. Wereldwijd zijn er slechts dertien bekende exemplaren van deze editie. Tot nu toe bevonden zich er maar twee buiten het Verenigd Koninkrijk. Deze liggen opgeslagen in Australië en Washington DC. Harvard bezit nu dus het derde exemplaar.
Volgens historicus Nicholas Vincent werd het document in 1946 per ongeluk als kopie geclassificeerd. Na de oorlog heerste verwarring. Men dacht dat het een minder belangrijke versie uit het tijdperk van Edward II betrof. De vergissing is begrijpelijk, maar historisch gezien een enorme misser. Ondanks de miljoenenwaarde zal Harvard het document niet verkopen. Een andere versie van de Magna Carta bracht in 2007 maar liefst 21 miljoen dollar op.
Grote Oorkonde van de Vrijheid relevant in 2025
Vincent benadrukt dat de Magna Carta uit 1215 vandaag de dag nog steeds betekenis heeft. Het document symboliseert de bescherming van individuele rechten tegen machtsmisbruik. Niet toevallig dat het ontdekt werd op een moment dat Harvard onder druk staat, onder andere door aanvallen vanuit de Amerikaanse overheid. “Wij zien rechtenbibliotheken als plekken waar mensen kunnen leren over de fundamenten van democratie. Het idee dat de Magna Carta nieuwe generaties kan inspireren om na te denken over individuele vrijheid en zelfbestuur is ontzettend spannend”, vertelt Amanda Watson, van de Harvard Law School.
Als we het MAN MAN-archief doorspitten komen we wel vaker bijzondere vondsten tegen. Zo vond een Amerikaans stel in 2024 nog 66 ultrazeldzame flessen whisky onder hun vloer.