
Voltreffer: politie grijpt € 3,5 miljoen aan crypto en haalt 60 servers in Nederland offline
Illegale handel, fraude of afpersing zijn allerlei zaken waar de normale bevolking geen last van heeft en niet aan meedoet. Aan dit lijstje van beruchte criminele activiteiten kun je in 2025 ook cybercriminaliteit toevoegen en de politie heeft er de handen vol aan. De werkdruk lijkt daarentegen af te nemen, want afgelopen week deelde de internationale opsporingsdiensten een flinke tik uit binnen dit circuit met Operation Endgame.
Nederland is niet alleen een narcostaat, maar ook een oase voor online criminaliteit. Alleen in 2024 waren er al 2,4 miljoen Nederlanders de dupe van cybercriminaliteit. Dat aantal lijkt alleen maar verder op te lopen. Om deze criminele activiteiten een halt toe te roepen, is er een operatie tegen cybercrime gaande waarbij de politie zowel nationaal als internationaal keihard aan het werk is om de grote spelers uit te schakelen. Afgelopen week was het dan ook flink raak. Er werden wereldwijd meer dan driehonderd criminele servers offline gehaald. Zestig van deze computers stonden in datacentra verspreid over Nederland.
Operation Endgame: operatie tegen cybercrime
De grootschalig actie is onderdeel van Operation Endgame. Hierbij focussen veel digitale vrienden in het blauw zich op louche zaken in de onlinewereld. Deze tak van de politie richt zich voornamelijk op het bestrijden van ransomware. Door het opdoeken van de ruim driehonderd servers afgelopen week, zijn er meerdere netwerken van bots offline gehaald. Deze laatste is een netwerk van met malware geïnfecteerde computers. Met deze computers kunnen de online boeven aanvallen uitvoeren en organisaties gijzelen. Niet fysiek natuurlijk, maar wel digitaal.

Bij deze zogenaamde ransomware-aanvallen worden de computersystemen van bedrijven en organisaties vergrendeld. Cybercriminelen eisen vervolgens astronomische bedragen aan losgeld. Dit doen ze om de vergrendeling weer op te heffen. Daarnaast stelen ze ook interne gegevens. Ze gebruiken dit om de getroffen organisatie verder af te persen. Wanneer er niet aan de eisen wordt voldaan, wordt er vertrouwelijk materiaal naar buiten gelekt. Of, de ransomware vernietigt het computersysteem volledig. Dergelijke praktijken laten nog eens zien hoe belangrijk een effectieve operatie tegen cybercrime is.
Miljoenen aan crypto geconfisqueerd
Naast de ontmantelde ransomware-servers, is er ook ruim 3,5 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Als kers op de spreekwoordelijke taart, zet de politie ook nog eens twintig cybercriminelen uit Rusland op de Europol Most Wanted List. Volgens Europol is met deze operatie tegen georganiseerde cybercrime een grote knauw toegebracht aan de online misdaad. De operatie werd geleid vanuit Den Haag. Hier werd op de Europol headquarters een speciaal commandocentrum ingericht. Onderzoekers uit zeven landen, waaronder Nederland, stuurden de operatie vanuit hier aan.
Lees ook: Meer dan 60 supercars in beslag genomen door politie na ‘asociaal rijgedrag’