
Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in de Eredivisie: “Het vrouwenvoetbal is niet lucratief”
Hoewel er nog altijd een flink salarisverschil bestaat tussen de man en vrouw in Nederland, wordt deze zogenaamde loonkloof in hoog tempo verkleind. Dat geldt dus ook voor het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in de Eredivisie. Binnen het vrouwenvoetbal worden er steeds meer maatregelen getroffen waardoor de voetbaldames steeds hogere salarissen weten te vergaren. Nog altijd kijkt men echter liever naar het mannenvoetbal, wat de verkoopbaarheid ervan een stuk beter maakt, waardoor de mannelijke spelers in de Eredivisie aanzienlijk hoger ligt. "Het vrouwenvoetbal is op dit moment simpelweg niet lucratief".
Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in de Eredivisie
De Eredivisie weet niet alleen iedere voetballiefhebber week na week te plezieren, maar realiseert voor talloze mensen een riant inkomen. Denk aan de coaches, trainers, maar vooral de spelers die actief zijn in de Nederlandse voetbalcompetitie. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, alleen blijkt er tussen deze genders wel een flink salarisverschil te gelden in de Eredivisie. In het vrouwenvoetbal bedraagt het gemiddelde jaarsalaris op dit moment zo’n 50.000 euro, terwijl de heren om en nabij de 333.605 euro opstrijken per jaar. Tja, dat verschil is erg groot, maar uit meerdere bronnen is gebleken dat de verkoopbaarheid van het vrouwenvoetbal aanzienlijk slechter is dan het mannenvoetbal, ook in de Eredivisie. “Het vrouwenvoetbal is op dit moment niet lucratief, maar ik hoop dat er zo snel mogelijk verandering in komt”, zo laat Just Spee weten. Deze bedrijfseconoom was van 2019 tot 2024 bondsvoorzitter van de KNVB en heeft dus wel degelijk verstand van zaken. Gedurende zijn tijd als bondsvoorzitter heeft hij diverse maatregelen doorgevoerd om de financiële situatie in het vrouwenvoetbal te verbeteren, ondanks de slechte verkoopbaarheid. “We waren de eerste bond in Europa die vergoedingen voor de nationale teams, mannen en vrouwen, gelijk hebben gesteld. Dat kost geld”, zo laat hij aan het NOS weten.

“Er komt steeds meer geld binnen in het vrouwenvoetbal”
Afijn, als zelfs de voormalige bondsvoorzitter van de KNVB zegt dat het vrouwenvoetbal ‘niet lucratief’ is, snappen we wel waarom er een salarisverschil tussen mannen en vrouwen van toepassing is in de Eredivisie. Heren strijken in de Nederlandse voetbalcompetitie zo’n 27.800 euro op, wat inderdaad aanzienlijk meer is dan de ruime 4.166 euro op maandbasis voor de vrouwen. Maar laten we even eerlijk zijn, 4.166 euro is een inkomen waar je prima van kan leven. Het is dus al lang niet meer zo dat vrouwelijke voetballers naast hun voetbalcarrière moeten bijklussen om financieel rond te kunnen komen. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde salaris voor de voetbaldames in de Eredivisie nog een 1.667 euro, dus de situatie is binnen korte tijd al enorm verbeterd. Tja, de KNVB heeft immers uitermate veel geld in het damesvoetbal gestoken, terwijl het grote geld nog altijd in het mannenvoetbal te halen valt. “Er komt steeds meer geld binnen in het vrouwenvoetbal. Het zal alleen nog maar meer worden. Clubs kunnen dus ook steeds meer geld vragen voor voetbalsters”, zo laat een Britse sportjournalist weten. De transfersommen zullen in het vrouwenvoetbal daarom flink toenemen de komende jaren. Mede hierdoor zal het salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in de Eredivisie kleiner worden.
Niet iedere mannelijke voetballer in de Eredivisie is miljonair
De laatste tijd heeft het vrouwenvoetbal reeds de hoogst mogelijke steun ontvangen. “Wij staken er veel geld in. We deden meer dan we op economische gronden zouden moeten doen”, aldus Just Spee. Toch klinken er nog altijd een hoop ontevreden geluiden in het vrouwenvoetbal. “We willen kunnen leven van voetbal. We willen prof zijn”, zo laten Nederlandse voetbalsters weten. Nou, met een gemiddeld inkomen van meer dan 4.166 euro lijkt die wens toch wel te worden vervuld. Bovendien vraagt het gemiddelde salaris van mannelijke voetballers in de Eredivisie om een serieuze nuance. Dit gemiddelde wordt namelijk flink opgekrikt door goed betaalde spelers van topclubs als Feyenoord, PSV en Ajax. Spelers van minder succesvolle clubs, denk aan Almere City en RKC Waalwijk, worden evenals de vrouwelijke voetballers geen miljonair dankzij hun voetbaltalent. Tja, Brian Brobbey krijgt absurd veel geld van Ajax, maar de rechtsback van Almere City zal vermoedelijk geen Lamborghini Urus op de oprit hebben staan. Dat brengt een andere kijk op het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in de Eredivisie.
Klaarblijkelijk kijken steeds meer mensen naar het vrouwenvoetbal, en dat is niet voor niets. Wij hebben de 15 mooiste voetbalsters ter wereld voor je op een rijtje gezet.