Direct naar content
Stof die qua prijs vermoedelijk niet kan tippen aan de duurste ter wereld.
Afbeelding: Salvador Godoy / Unsplash

De duurste stof op aarde blijkt hartstikke illegaal te zijn: ‘Als je het hebt, ben je crimineel bezig’

Als je niet meer weet wat je met geld moet doen, zou je kunnen overwegen om de duurste stof op aarde aan te schaffen. Daar moeten we wel een kleine kanttekening bij maken, want het bezitten van deze stofsoort, die zich de shatoosh laat noemen, blijkt hartstikke illegaal te zijn. Naar verluidt is de wijze waarop het wordt geproduceerd niet bepaald diervriendelijk, waardoor het bezitten ervan in een ver verleden reeds per wet is verboden. Desondanks is shatoosh nog altijd uitermate populair en ook de huidige marktwaarde liegt er absoluut niet om. Kledingstukken die ervan worden gemaakt, veelal sjaals, gaan voor serieuze geldbedragen over de toonbank.

Door Laukie Klijn

Shatoosh is de duurste stof op de hele wereld

Sommige mensen zijn altijd op zoek naar het duurste van het duurste, in alles. Bij die mensen mag een kledingstuk dat gemaakt is van de duurste stof op aarde uiteraard niet ontbreken. Deze stof, die zich shatoosh of pashmina laat noemen, zal je vermoedelijk nog nooit in een kledingwinkel terug hebben gezien. Het betreft immers de meest exclusieve stofsoort die je maar kan bedenken. Pashmina wordt gemaakt van het haar van Tibetaanse antilopen en moet van uitmuntende kwaliteit zijn. Van de stofsoort werden vroeger eigenlijk enkel sjaals gemaakt. Deze kledingstukken kregen daarom dezelfde naam als de stofsoort: pashmina of shatoosh. Al snel werden deze sjaals gezien als absolute statussymbolen en grote beroemdheden (voornamelijk vrouwen) droegen het vol trots op rode lopers. Destijds – we praten over het jaar 1999 – was het bezitten van de shatoosh dus al enkel weggelegd voor modeliefhebbers met een goed gevulde portemonnee. Vermoedelijk was het destijds reeds erg kostbaar, maar enkele jaren later zou de stof moeiteloos de duurste ter wereld worden.

‘Zo zacht als een puppy na zijn eerste bad’

Het kledingstuk dat van shatoosh wordt gemaakt, is nogal opvallend en groot. Een ander kenmerk is dat de duurste stof ter wereld nogal zacht aanvoelt. ‘Zo zacht als een puppy na zijn eerste bad’, zo omschrijft Elle de structuur van de shatoosh. De hype rondom de hoogwaardige sjaals nam na enige tijd echter sterk af, wat ook duidelijk merkbaar was wat betreft de marktwaarde. Er is zelfs een tijd geweest dat pashmina voor een prikkie werd aangeboden door straatverkopers en cadeauwinkels. Pas nadat duidelijk werd hoe de productie van de stofsoort in werking gaat, nam de bekendheid ervan wederom toe. Wat blijkt namelijk; om shatoosh te kunnen maken, is de ondervacht van de chiroe nodig. Deze Tibetaanse antilopesoort moet echter worden gedood voordat de nodige wol kan worden gewonnen. Daarom is deze diersoort in 1975 bestempeld als ‘bedreigd’. Sommige stropers lieten zich daardoor niet stoppen om het majestueuze dier af te schieten, maar de shatoosh werd wel aanzienlijk zeldzamer en exclusiever. Het is dus niet verwonderlijk dat ook de marktwaarde van de stofsoort als gevolg hiervan sterk steeg. Op de zwarte markt worden de sjaals momenteel te koop aangeboden voor richting de 20.000 euro. Tja, om te kunnen pronken met de duurste stof op aarde moet je zowel veel geld betalen als een rechtsvervolging riskeren. Bizar!

Colin Watts / Unsplash

Dagvaarding wegens het bezitten van een sjaal

In 2001 zou het wereldberoemde model Christie Brinkley een dagvaarding hebben ontvangen van federale agenten wegens het bezitten van een shatoosh. Daarmee had ze erg veel pech, want vast niet iedere agent zal ervan op de hoogte zijn dat deze stofsoort illegaal is, laat staan hoe het er precies uit ziet. Naar verluidt kan je het herkennen aan de fenomenale zachtheid en bovendien is de shatoosh opmerkelijk dun. Volgens kenners zou een gehele sjaal van de duurste stof op aarde door de opening van een trouwring moeten passen. Tja, dat klinkt inderdaad bijzonder, maar als je shatoosh in huis hebt, ben je dus wel ‘crimineel bezig’. Op het bezit staat overigens niet een vaste bestraffing, maar vermoedelijk zal de sjaal je enkel worden afgenomen en verder niets. Dat is op zich al pijnlijk genoeg, zeker gezien het prijskaartje dat aan de duurste stof ter wereld hangt.

Een shatoosh blijkt overigens niet het enige kledingstuk te zijn waarvoor je duizenden euro’s moet aftikken. Het investeren in de Birkin Bag van Hermès gaat immers evenzo gepaard met absurde geldbedragen.