
Grote Nederlandse steden draaien op voor ravage door statiegeldzoekers: kosten in Rotterdam alleen al € 2,3 miljoen
Als je op straat leeft, is het begrijpelijk dat je zoekt naar manieren om aan eten en geld te komen. Voor veel dak- en thuislozen is het verzamelen van blikjes en flesjes met statiegeld een uitkomst. Daarentegen blijken veel statiegeldzoekers het niet zo nauw te nemen met de regels. In de vier grote gemeente richten ze een economische en stedelijke ravage aan in hun zoektocht naar een beter bestaan. Het opruimen van extra zwerfafval en repareren van prullenbaken loopt de spuigaten uit.
Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam hebben gezamenlijk een kostenpost van bijna 10 miljoen euro door statiegeldzoekers. In het Algemeen Dagblad wordt een nieuw onderzoek van IPR Normag uiteengezet. De cijfers zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Alleen in Rotterdam al blijken de extra kosten door statiegeldjagers jaarlijks op 2,3 miljoen euro te liggen.
Statiegeldzoekers en zwerfafval
De extra kosten komen worden, zoals eerder vermeld, veroorzaakt door reparatie van prullenbakken. Daarnaast is er extra personeel dat zwerfafval moet opruimen nodig. Volgens de onderzoekers rijden er door de grote steden zelfs busjes rond met een aantal statiegeldzoekers. Zij jagen op zo veel mogelijk blikjes en flesjes. De personen in kwestie zijn vaak dakloos of hebben weinig geld. Ze leveren de verpakkingen in bij supermarkten om zichzelf dagelijks te voorzien in hun behoeftes. Als gevolg blijkt dit nu een extra problematische kostenpost voor de verschillende gemeentes op te leveren.
Sociaaleconomisch probleem
Het zoeken naar statiegeldverpakkingen is voor veel mensen met een kleine beurs een dagelijkse bezigheid geworden. Wat ooit incidenteel gedrag was, is inmiddels onderdeel van het straatbeeld. Vooral in drukbezochte gebieden leidt dit tot overlast. Bij zo’n 75 tot 80 procent van de afvalbakken ligt zwerfafval. Daarnaast is een op de vijf bakken opengebroken of beschadigd.

Ook worden huisvuilzakken regelmatig opengesneden door statiegeldzoekers, wat zorgt voor rommel op straat die door wind en dieren verder verspreid raakt. De onderzoekers spreken van een nieuwe micro-economie die voor sommigen een onmisbare inkomstenbron vormt, met verdiensten van 10 tot 25 euro per dag.
Oplossing voor statiegeld en zwerfafval
Hoewel het fenomeen begrijpelijk is vanuit sociaaleconomisch oogpunt, pleiten gemeenten en onderzoekers voor een genuanceerde aanpak om de negatieve effecten tegen te gaan. De vier grote steden hopen dat het kabinet snel met maatregelen komt. Eén van de besproken opties is een wettelijke innameplicht, zodat verkooppunten verplicht worden statiegeldverpakkingen terug te nemen. Staatssecretaris Chris Jansen van de PVV onderzoekt deze mogelijkheid. Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes blijft het inzamelpercentage namelijk achter bij de gestelde norm van 90%. Er zijn al meerdere waarschuwingen geweest richting Verpact, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, maar structurele verbetering blijft uit.
Dacht jij dat geld en geluk niet samenhangen? Dan zit je (wellicht) mis. Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat geld wel gelukkig maakt.