Direct naar content
Wagyu, het duurste van alle vis en vlees ter wereld.
Afbeelding: Madie Hamilton / Unsplash

Top 5 duurste soorten vis en vlees ter wereld

Tegenwoordig biedt geen enkel restaurant nog een goedkoop stukje vlees aan, maar het kan allemaal nog véél duurder dan je misschien zou denken. De duurste soorten vis en vlees ter wereld zijn namelijk enkel toegankelijk voor culinaire liefhebbers met een goed gevulde portemonnee. Van een stukje zeldzame tonijn tot de welbekende wagyu, voor sommige vlees- en visgerechten dien je uitermate diep in de buidel te tasten. Wij zochten uit welke vijf soorten vis en vlees er wereldwijd het allerduurst zijn en zetten ze voor je op een rijtje.

Door Laukie Klijn

5. Blauwvintonijn (200 euro per kg)
Blauwvintonijn is misschien de duurste vis, maar kan qua prijs bij lange na niet tippen aan de prijs van de duurste soorten vlees. Afijn, afhankelijk van de kwaliteit kan deze vissoort al snel een aardig zakcentje kosten. Een exemplaar van 278 kilogram zou in 2019 zelfs miljoenen hebben gekost in Japan. De prijs per kilogram kwam destijds uit op maar liefst 10.000 euro, maar op dit moment ben je gemiddeld voor een kilootje blauwvintonijn richting de 200 euro kwijt. Dat is een aardig geldbedrag, maar om indruk te kunnen maken in de keuken, mag deze vissoort absoluut niet ontbreken.

4. Ibérico ham (300 euro per kg)
Op een hoogwaardige borrelplank mag de welbekende Ibérico ham uiteraard niet ontbreken. Deze vleessoort wordt veelal in flinterdunne plakjes geserveerd, waardoor het totale gewicht per gerecht nogal laag uitvalt. Als je Ibérico ham met kilo’s tegelijkertijd wil kopen, dien je echter wel uitermate diep in de buidel te tasten. Voor een kilo van deze zoutsmakende vleessoort moet je gemiddeld al meer dan 300 euro aftikken. Daarmee is Ibérico ham één van de duurste soorten vlees die er zijn en wordt de duurste vis moeiteloos overtroffen.

CHUTTERSNAP / Unsplash

3. Matsusaka Beef (450 euro per kg)
Deze vleessoort is afkomstig van koeien waarmee niet gefokt is. Op driejarige leeftijd gaan deze koeien naar de slacht, waarbij het felbegeerde Matsusaka Beef wordt geproduceerd. De prijs van dit vlees varieert sterk. Gemiddeld ben je voor een kilo Matsusaka Beef een indrukwekkende 450 euro kwijt. Die riante vraagprijs is voornamelijk te danken aan de zeldzaamheid van deze vleessoort. Ieder jaar gaat er immers een beperkt aantal geschikte koeien naar de slacht waaruit Matsusaka Beef wordt gewonnen. Als je groots wil uitpakken bij een etentje, moet je dit stukje vlees dus hoe dan ook bestellen!

2. Ayam Cemani-kip (750 euro per kg)
Je zou het misschien niet verwachten, maar in de tweede plaats in deze top 5 duurste soorten vis en vlees staat een stukje kip. Het gaat om het vlees van de zeer zeldzame Ayam Cemani-kip. Deze kippensoort leeft in Indonesië en beschikt over een volledig zwarte buitenkant, zo meldt Chicken Journal. De veren, snavel, ogen en poten zijn allemaal gitzwart, wat uitermate uniek is. Enkel een ei van dit kippenras kost al ruim 14 euro, terwijl sommige piekfijne Ayam Cemani-kippen in hun geheel voor duizenden euro’s van de hand worden gedaan. Als je van dit kippenras een kilo vlees wil hebben, zou je al snel rond de 750 euro op tafel moeten brengen.

1. Wagyu Kobe A5 (810 euro per kg)
Van alle soorten vis en vlees is de welbekende Wagyu Kobe A5 veruit de duurste. De Wagyu Kobe is sowieso al uitermate prijzig, maar stukken met kwaliteitslabel A5 zijn pas écht onbetaalbaar. A5 toont namelijk aan dat de Wagyu Kobe van de best mogelijke kwaliteit is. Een beter stukje vlees dan dit ga je dus nooit vinden. Het is daarom niet verrassend dat deze vleessoort per kilogram gemiddeld om en nabij de 810 euro moet kosten. Als je het laat bereiden door een uitstekende chef in een sterrenzaak, zal dat totaalbedrag ongetwijfeld nóg hoger uitvallen. Tijdens het uit eten kan je de Wagyu Kobe A5 dus beter overslaan als je niet in één avondje failliet wil zijn.

De allerduurste vleessoort op aarde is ook een belangrijk ingrediënt van de duurste hamburger ter wereld, zo blijkt. Voor dit broodje moet je dus een stevig geldbedrag aftikken.