
Architectonisch huzarenstukje: de hoogste 3D-geprinte toren ter wereld verrijst in Zwitsers spookdorp
Zwitserland kun je misschien kennen als belastingparadijs of de horloges met het welbekende kroontje. Het land is daarentegen bekend om nog veel meer dingen en daar komt vandaag wéér wat bij: de hoogst geprinte 3D-toren ter wereld. De wereldprimeur is te danken aan een samenwerking tussen de Origen Foundation en ETH Zürich. Samen presenteerden ze de zogeheten Tor Alva afgelopen week.
In het plaatsje Mulegns is de hoogste 3D-geprinte toren ter wereld onthuld. Met 30 meter is het een architectonisch meesterwerk dat niet elke dag voorbijkomt. Tor Alva – zoals het bouwwerk heet – is geprint uit beton en moet het spookdorp nieuw leven inblazen. Waar het vroeger floreerde als postdorp langs een bekende handelsroute, telt het dorp anno 2025 slechts elf inwoners. Daar moest verandering in komen. Die verandering moet gerealiseerd worden middels deze bijzondere toren.
Hoogste 3D-geprinte toren ter wereld
De Tor Alva is ontworpen door architect Michael Hansmeyer en ETH-professor Benjamin Dillenburger. Niet ergens in een zolderkamertje, maar via een hightech-printer die beton kan genereren. De robots printen het beton laag voor laag, zonder gebruik te maken van traditionele bekisting. Daarbij worden zowel de ornamenten als de structuur zelf gegenereerd door algoritmes, die zorgen voor een perfecte balans tussen esthetiek en draagkracht. De zuilen lopen bovenaan uit in een boomachtige structuur die een overkoepelende koepel vormt. Vanuit deze ruimte hebben bezoekers een panoramisch uitzicht over de Zwitserse Alpen.
De 32 witte sculpturale zuilen maken het geheel futuristisch én natuurlijk tegelijk, alsof de toren eerder uit de grond is gegroeid dan gebouwd. Dankzij een nieuw versterkingssysteem blijft de constructie niet alleen mooi, maar ook stabiel en verplaatsbaar. Na vijf jaar in Mulegns kan Tor Alva worden gedemonteerd en elders opnieuw opgebouwd.
Lees ook: Dit 3D-geprinte huis is af in 24 uur en kost net zoveel als een scooter
Trekpleister pur sang
Vanaf dit weekend is de toren dagelijks geopend voor rondleidingen. In de zomermaanden wordt de ruimte ook gebruikt voor optredens en culturele evenementen. Daarmee krijgt Mulegns niet alleen een architectonisch pronkstuk, maar ook een podium voor nieuwe initiatieven. Volgens ETH Zürich is dit slechts het begin van hoe robotica en architectuur samen een antwoord kunnen bieden op leegloop en culturele verschraling in landelijke gebieden. Misschien ook wel de optie voor het gigantische woningtekort in Nederland. Win-winsituatie als je het aan ons vraagt.