Direct naar content
Cashgeld, dat houden huishoudens met een middeninkomen steeds vaker over.
Afbeelding: Hans Ripa / Unsplash

Huishoudens met ‘een middeninkomen’ houden meer geld over: gemiddeld besteedbaar inkomen met € 45.000 gestegen

Terwijl we massaal streven naar een gigantisch inkomen, blijkt dat huishoudens met een middeninkomen zich omtrent geldzaken steeds minder zorgen hoeven te maken. Ten opzichte van vier jaar geleden houden mensen in deze inkomensklasse aanzienlijk meer geld over. De gemiddelde prijzen van vrijwel alle producten en diensten stegen evengoed, wat de toenemende financiële ruimte van middeninkomens des te sterker onderstreept. De stijgende lonen zorgen er klaarblijkelijk voor dat Jan met de pet steeds minder vaak slapeloze nachten ervaart omtrent de financiën.

Door Laukie Klijn

Huishoudens met een middeninkomen ervaren steeds meer financiële ruimte, want ze houden simpelweg aanzienlijk meer geld over ten opzichte van enkele jaren geleden. Dat is opmerkelijk, omdat de uitgaven aan vaste lasten in vier jaar tijd van gemiddeld 21.000 euro naar 23.000 euro steeg, zo luidt de conclusie van een onderzoek van het Centraal Planbureau. Onder dit soort uitgaven verstaan we onder meer huurkosten, energiekosten en kosten voor eten en drinken. Aangezien de alsmaar duurder wordende boodschappen, stegen deze kosten dus aanzienlijk. Ook wat betreft gas- en energietarieven is de consument er de laatste tijd beslist niet op vooruit gegaan. Het gemiddelde besteedbaar inkomen steeg echter evenzo in dezelfde periode, waardoor huishoudens met een middeninkomen onderaan de streep alsnog meer knaken overhouden vandaag de dag ten opzichte van vier jaar geleden. Dit inkomen nam namelijk toe van 10.000 euro naar een respectievelijke 55.000 euro, wat volgens NU vooral te danken is aan de hogere lonen.

Lees ook: Salaris van € 1 miljoen in Nederland? Dit blijft ervan over na belasting.

Chiara Daneluzzi / Unsplash

Financiële compensatie gedurende energiecrisis

Goed, huishoudens met een middeninkomen, waarmee een besteedbaar inkomen tussen de 21.000 en 70.000 euro wordt bedoeld, zagen hun totale inkomen dus harder stijgen dan hun totale uitgaven. Volgens het Centraal Planbureau is deze ontwikkeling daarnaast te danken aan de compensatie gedurende de energiecrisis tussen 2022 en 2023. Het kabinet gaf alle huishoudens destijds een financiële compensatie van precies 380 euro en er werden nog aanvullende maatregelen doorgevoerd, waaronder het prijsplafond.

Grote verschillen tussen huizeneigenaren en huurders

Toch zijn er wat betreft geldzaken grote verschillen tussen de huishoudens met een middeninkomen. Huishoudens met een eigen koophuis blijken bijvoorbeeld aanzienlijk minder geld uit te geven aan vaste lasten dan huurders. Tja, de huidige huurprijzen liegen er beslist niet om, waardoor huurders gemiddeld maar liefst 57% van hun inkomen zien verdwijnen aan vaste lasten. Voor huiseigenaren geldt een percentage van een opmerkelijk lagere 42%. Als het gaat om vaste lasten zijn huurders dus een stevige 15% van hun inkomen meer kwijt dan kopers, zo laat het Centraal Planbureau weten.

Het is een goede ontwikkeling dat men steeds meer geld overhoudt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat geld wel degelijk gelukkig maakt.