Is biologisch voeding ook per definitie gezonder?
Biologisch eten. Het wordt geadverteerd als de betere, milieuvriendelijkere en gezondere manier om jezelf te voorzien van je voedselbehoeften. Maar is dit ook per definitie zo, of zijn niet-biologische producten net zo gezond?
Biologische eten: een vaste prik of opkomende trend?
Cijfers van het CBS geven aan dat 3,5% van alle bestedingen aan voedsel in de Nederlandse supermarkten naar producten ging met een biologisch keurmerk (in het eerste halfjaar van 2025). Tussen 2018 en 2024 bedroeg dit percentage gemiddeld 3,0%. Maar op een opkomende trend kunnen we het niet noemen, kijkend naar het feit dat het percentage zes jaar lang ongeveer hetzelfde was.
Waar herken je biologisch voedsel aan?
Biologische producten beschikken over een toegewezen keurmerk, namelijk het zogeheten ‘biologische keurmerk’. Om dit keurmerk aan je producten te willen labelen, moet je als fabrikant voldoen aan strenge regels. Deze regels zijn opgesteld door de Europese Unie, en gelden voor alle Europese Lidstaten.

Biologische landbouw mag daarnaast geen gebruik maken van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Het vee krijgt tevens biologisch voer en heeft meer ruimte om te bewegen. Deze aspecten zorgen ervoor dat het dierenwelzijn over het al gemeen beter presteert, en dat het voedsel dat jij vervolgens eet minder tot geen bestrijdingsmiddelen en andere naarheden telt. In de supermarkt herken je een biologisch product aan een groen, zwart, of wit rechthoekig vakje. Waarin een blaadje te zien valt, die is gemaakt is van kleine sterretjes.
Is biologisch voedsel dan ook echt gezonder?
Hoewel dit allemaal goed klinkt, blijkt uit bepaalde studies ook dat de consumptie van pesticiden ook weer niet zo hoog ligt dat het een direct gevaar vormt voor je lichaam en algemene gezondheid. De hoeveelheden die je lichaam binnenkomen liggen dusdanig laag dat het niet als schadelijk gezien kan worden. Voor het produceren van biologische producten moet er overigens meer water worden gebruikt en neemt het ook meer ruimte in beslag.
Wie biologische producten consumeert, draagt dus wel zeker bij aan minder vervuiling binnen de voedselindustrie en een beter dieren welzijn. Maar voor gezondheidsredenen van de mens levert het niet directe voordelen op om biologisch te eten.