Direct naar content
Nio
Afbeelding: Nio

Video toont aan: lidarsysteem van auto zorgt voor permanente schade aan smartphone camera

Moderne auto's zijn anno 2025 uitgerust met de meest geavanceerde tech die er op de aardbol verkrijgbaar is. Naast zelf inparkeren, autonoom rijden of een fijne gesprekspartner onderweg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het lidarsysteem, een technisch snufje dat autonoom rijden regelt, kan jouw telefoon slopen. Een groeiend probleem nu steeds meer auto's het systeem monteren.

Door Dion Roessen

Allereerst zullen we het zogenaamde lidarsysteem even in Jip-en-Janneketaal uitleggen. Bij lidar, Light Detection and Ranging, wordt er middels onzichtbare laserstralen een 3D-kaart van de omgeving gemaakt. Door deze kaart herkent de auto zelf de omgeving en kun je, wanneer er autonoom gereden wordt, met een gerust gevoel in de auto zitten. Deze lidar brengt geen schade toe aan mensen, maar je smartphone kan er letterlijk door stukgebrand worden. Althans, de cameralens.

Lidar zorgt voor schade aan smartphone

De beeldsensoren van je smartphone zijn, in tegenstelling tot het menselijk lichaam, erg gevoelig voor de onzichtbare lichtstralen die het lidarsysteem uitstraalt. De schade die het technologische foefje aanricht, is dan ook permanent. De meeste schade wordt opgelopen wanneer je inzoomt op een voorbijrijdende auto die het systeem gebruikt. Op Reddit zien we de eigenaar van een iPhone 16 Pro Max, wiens telelens beschadigd raakt nadat hij een Volvo EX90 van dichtbij filmt. Zodra de telefoon overschakelt naar de zoomlens, raakt de sensor overbelast. De gevolgen zijn duidelijk. Meneer kan mooie plaatjes op zijn Instagram dan voorlopig ook maar beter vergeten. Na blootstelling aan de lasers zien we doffe pixels, dode zones en een vervormd beeld. Iets waar menig telefoonreparateur zelfs slapeloze nachten van krijgt.

Never film the new Ex90 because you will break your cell camera.Lidar lasers burn your camera.
byu/Jeguetelli inVolvo

Veilig hulpmiddel

Naast dat het lidarsysteem de verkeersveiligheid aanzienlijk verbetert, is het ook veilig voor ons lichaam. De lasers kunnen je ogen niet beschadigen en volgens Volvo voldoet het systeem aan de hoogste veiligheidsnorm: ‘Class 1 Safety’. Daarentegen is jouw telefoon, in contact met deze onzichtbare lichtbundel, wel de pineut. Let dan ook goed op wanneer je nieuwe auto’s ziet langsrijden en aan het filmen bent. De meeste problemen treden op als je zo’n auto van dichtbij filmt. Je telefoon schakelt dan automatisch van groothoek naar telelens. Die laatste is veel gevoeliger voor het type licht dat lidar uitzendt.

Desalniettemin is de Volvo EX90 een van meest geliefde EV’s van 2024, en terecht! Naast de Volvo EX90, zijn er ook nog zeven andere EV’s die dat jaar hoge ogen gooiden op de automarkt.