Direct naar content
10 euro aan cashgeld, dat moeten we van de Nederlandsche Bank in huis leggen.
Afbeelding: Andres Siimon / Unsplash

De Nederlandsche Bank adviseert: ‘Dit bedrag aan cashgeld moet je in huis hebben’

Vandaag de dag vertrouwen de meeste mensen blindelings op het digitale betalingsverkeer, maar je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren. Mocht dit betalingssysteem volledig plat komen te liggen, kan je immers helemaal niets meer kopen. De Nederlandsche Bank adviseert daarom dat we allemaal een bepaald bedrag aan cashgeld in huis dienen te hebben. Ga dus zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde pinautomaat en zet je digitale knaken om in de nodige flappen. Wij vertellen je hoeveel cashgeld je minstens in huis moet hebben.

Door Laukie Klijn

De Nederlandsche Bank roept op om cashgeld in huis te leggen

Cashgeld verdwijnt langzaam maar zeker volledig naar de achtergrond in Nederland. Dat is voornamelijk te danken aan de enorme opmars van de pinpas en het betalen door middel van de mobiele telefoon. Veel winkels en restaurants nemen vandaag de dag zelfs geen contante knaken meer aan. Toch is het volgens de Nederlandsche Bank van groot belang dat we allemaal wel een bepaald bedrag aan cashgeld in huis hebben liggen. Dit moet uiteraard niet te veel zijn, anders loop je weer een hoger risico op een inbraak, maar deze fysieke centen moeten je uit de brand helpen als het digitale betalingssysteem om een of andere reden uit de lucht raakt. Stel dat je enkel een pinpas hebt, dan ben je in noodgevallen dus compleet reddeloos. De Nederlandsche Bank adviseert ons daarom om een bedrag van minstens 70 euro per volwassenen in huis te hebben. Per kind zou je bovendien 30 piek achter de hand moeten houden.

Andres Siimon / Unsplash

Hou rekening met een noodsituatie van 72 uur lang

Je vraagt je misschien af waarom het advies van de Nederlandsche Bank omtrent cashgeld nu ineens zo groot in het nieuws is. Voorheen kon het digitale betalingsverkeer immers evengoed uit de lucht raken. Nou, dat heeft alles te maken met de toenemende geopolitieke spanningen, zo laat het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (afgekort MOB) ons weten. “Als er niet online gebankierd kan worden of als geldautomaten het niet doen, is er sprake van een noodsituatie”. Als consument zouden we onszelf moeten beschermen voor het 72 uur lang wegvallen van het digitale betalingsverkeer. “Bereid jezelf erop voor dat je drie dagen lang niet kunt pinnen”, zo luidt het kraakheldere advies van het overlegplatform. Volgens de Nederlandsche Bank bedraagt dat dus een bedrag van minstens 70 euro aan cashgeld als je ouder bent dan 18 jaar. Als je jezelf wil voorbereiden op een langere noodsituatie omtrent het digitale betalingsverkeer, moet je dus nog meer fysieke knaken in je woning verstoppen.

“Bouw de voorraad aan contant geld in huis langzaam op”

Als je het advies van de Nederlandsche Bank écht serieus wil nemen, dien je cashgeld van lage waarde in huis te leggen. Wat betreft bankbiljetten moet je dus niet één briefje van 50 en één briefje van 20 pinnen, maar kan je het beste 70 piek aan biljetten van 5 euro regelen. Met dat geld zou je voor drie dagen lang aan noodzakelijk uitgaven kunnen doen. Denk daarbij aan water, voeding, medicatie en vervoer. “Leg af en toe wisselgeld apart, dan kan je de voorraad aan contant geld in huis langzaam opbouwen”, zo adviseert het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer ten slotte. “Consumenten kunnen natuurlijk zelf beoordelen of ze met dit advies uit de voeten kunnen, of dat ze het bedrag willen aanpassen aan eigen uitgaven en budget”. Als je denkt dat je binnen drie dagen meer dan 70 euro spendeert, kan je dus maar beter wat extra cashgeld in het nachtkastje leggen.

Goed, wellicht ben je van plan direct naar de plaatselijke pinautomaat te rennen om het advies van het MOB op te volgen. Dan is het handig om te weten wat het maximum geldbedrag is dat je per bank in Nederland op kunt nemen.