Direct naar content
Voorkant gebouw Belastingsdienst Amsterdam
Afbeelding: Wikimedia Commons

Miljoenen te veel uitgekeerd aan provincies door fout van Belastingdienst, wat nu?

"Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker", is het motto van de Belastingsdienst. Dat motto is daarentegen niet volledig waar, want verschillende provincies in Nederland kregen het afgelopen jaar makkelijker. Op het moment van schrijven alleen niet leuker. De overheidsinstantie heeft door een fout tientallen miljoenen euro's aan wegenbelasting te veel betaald aan de provincies.

Door Dion Roessen

Het geld dat is uitgekeerd zou in principe zo terug te halen moeten zijn volgens de Belastingdienst, waar het wegenbelasting betreft. Door de slordigheid binnen het apparaat van de financiële overheidsinstantie is dat op het moment van schrijven geen zekerheid. De fiscus wil het geld nu verrekenen of terugvragen aan de provincies. Het is alleen maar onduidelijk of die dat geld nog terug kunnen storten.

Extra budget uit wegenbelasting bij Belastingsdienst

Het gaat bij de Belastingsdienst al fout sinds 2024. Op het moment van schrijven zou het probleem van te veel geld naar de provincies opgelost moeten zijn. Echter, twee jaar lang ontvingen de twaalf gewesten een groter deel van de motorrijtuigenbelasting. Normaliter krijgen provincies hier ook een deel van. Dit geld kunnen ze vrij besteden binnen de eigen provincie.

Onzekerheid

Vooralsnog is onduidelijk hoe groot de totale financiële schade is. Daarnaast is het onbekend hoelang het zal duren voordat de zaak volledig is rechtgezet. De Belastingdienst spreekt van een ongebruikelijke situatie. Toch benadrukt ze dat er gewerkt wordt aan betere controlemechanismen. Dit is bedoeld om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Voorkant gebouw Belastingsdienst in Amsterdam
Foto: Wikimedia Commons

Toch is de onzekerheid voorlopig niet van de baan. Meerdere provincies hebben aangegeven dat ze de te veel ontvangen gelden inmiddels hebben aangewend voor lopende projecten. Terugbetaling zonder aanvullende compensatie achten ze dan ook onrealistisch. Volgens ingewijden is er achter de schermen overleg gaande met het ministerie van Financiën. Men bespreekt of een deel van de correctie op rijksniveau kan worden opgevangen. Hoe de oplossing er precies uit gaat zien, blijft vooralsnog onduidelijk. Wel lijkt duidelijk dat het vertrouwen tussen de provincies en de Belastingdienst een deuk heeft opgelopen.

Onderzoek Belastingsdienst

De Algemene Rekenkamer heeft inmiddels aangekondigd te zullen onderzoeken hoe de fout heeft kunnen ontstaan. Men wil weten waarom de signalering van het verschil zo lang uitbleef. In eerdere rapporten werd al gewezen op risico’s bij de automatisering en dataverwerking binnen de Belastingdienst.

Totdat er meer duidelijkheid is, moeten provincies rekening houden met financiële tegenvallers in hun begroting. Dat kan in sommige gevallen betekenen dat geplande investeringen op de lange baan worden geschoven. De Belastingdienst zegt ondertussen alles op alles te zetten om herhaling te voorkomen. Of dat voldoende is om het vertrouwen te herstellen, moet de komende maanden blijken.

Dit is niet de enige fout in korte tijd bij de Belastingsdienst. Autobedrijf Tesla weet het financiële apparaat al jaren te omzeilen in Amsterdam en strijkt hiermee miljoenen euro’s op.