Direct naar content
Nigo Bape

Het verhaal van kledingicoon Nigo, de oprichter van luxemerk Bape

Ben je een beetje bekend met luxemerken, dan kan je zonder enige twijfel het merk A Bathing Ape, beter bekend als Bape. Het is dan ook niet verrassend dat de oprichter van het merk, Nigo genaamd, als een heus icoon wordt beschouwd in de modewereld. Toch is de ondernemer niet altijd even verstandig omgegaan met de knaken die Bape hem heeft opgeleverd. Zo deed hij astronomische uitgaven en hield hij er een zeer luxueuze levensstijl op na, waardoor de financiële gezondheid van het kledingbedrijf in de problemen kwam. Uiteindelijk was Nigo genoodzaakt om Bape van de hand te doen voor een krappe – en zeer schrale – 2,7 miljoen euro. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?

Door Laukie Klijn

Ondernemer Nigo werd steenrijk met zijn kledingmerk Bape

De Japanse ondernemer Nigo heeft het succes van zijn kledingmerk A Bathing Ape te danken aan zeer risicovolle beslissingen. Zo leende hij maar liefst 25.000 euro van een kennis, wat hij vervolgens gebruikte als startkapitaal voor zijn eigen bedrijf. Hoewel er talloze verhalen bestaan van jonge ondernemers die deze centen vervolgens nooit meer terug kunnen betalen, werd het bedrijf van Nigo al snel succesvol. Zijn eerste kledingwinkel, Nowhere genaamd, was gevestigd in Tokio en wist zich moeiteloos te onderscheiden van de reusachtige concurrentie. Al snel kwam Nigo op het idee om een eigen merk op te richten, Bape, de afkorting van A Bathing Ape. Naar verluidt haalde de Japanner zijn inspiratie voor deze naam uit de welbekende film Planet of the Apes. Al snel werd Bape razendpopulair over de gehele wereld, waardoor Nigo in 2001, slechts acht jaar na de oprichting, besloot het aantal Bape-winkels sterk uit te breiden. Destijds kende het bedrijf een omzet van maar liefst 71,7 miljoen euro per jaar, wat ook niet zo gek is gezien de prijzen van de kledingstukken uit de collectie van Bape. Voor een trui ben je al snel richting de 400 euro kwijt, terwijl bepaalde speciale jassen zelfs voor meer dan 1.000 euro over de toonbank gaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Osh ®⚡︎ (@undercoverosh)

Jonge Japanner bezat auto’s van Lamborghini en Rolls-Royce

Nigo leek iets te ambitieus in te willen spelen op het succes van Bape, waarna hij een imponerend aantal nieuwe verkooppunten uit de grond liet stampen. Het merk bleek hierdoor te agressief te groeien, waardoor de financiën van Bape al snel in de problemen kwamen. Nigo kreeg te maken met te hoge operationele kosten en bovendien leek de populariteit van de kleding van Bape sterk te zijn afgenomen. Daarnaast werd de markt overspoelt met namaakartikelen van het kledingmerk, wat resulteerde in een dalende afzet. Desondanks bleef Nigo er een luxe levensstijl op na houden. Zo bezat hij auto’s die per stuk een waarde van meerdere miljoenen kende, had hij een indrukwekkende privécollectie merkkleding en kocht hij hoogwaardige horloges alsof het dagelijkse boodschappen waren. Nigo woonde in megalomane huizen en reed in de rondte met een imposante Lamborghini en Rolls-Royce. Rond 2006 kreeg A Bathing Ape te maken met serieuze schulden van rond de 25 miljoen euro.

Nigo moest zijn luxe auto’s en horloges laten veilen

Uiteindelijk betekende de levensstijl van Nigo toch de ondergang van zijn kledingmerk Bape. In 2011 verkocht hij de onderneming aan een Chinees modeconglomeraat voor een krappe 2,7 miljoen euro. Deze multinational wekte het merk weer tot leven door bijvoorbeeld een samenwerking aan te gaan met horlogefabrikant Swatch. Het geldbedrag waarvoor Bape werd verkocht is echter een schijntje als we kijken naar de miljoenenomzet die het bedrijf tien jaar eerder wist te realiseren. De portemonnee van Nigo was over de loop der jaren ook flink geslonken. Daarom hield hij in 2013 een enorme veiling, waarbij hij luxe auto’s, horloges en verzamelobjecten aan de man bracht. Hierdoor kon de Japanner zich ontdoen van de schulden, waarna hij wederom actief werd in de modewereld. Zo richtte hij het merk Human Made op en werkte hij samen met de creatief directeuren van merken als Kenzo en Louis Vuitton. Nigo heeft zichzelf inmiddels weten te profileren als een heus mode-icoon en omtrent geldzaken hoeft hij zich beslist geen zorgen meer te maken, ook al zal hij vermoedelijk nooit meer zo rijk worden als tijdens de hoogtijdagen van Bape.