
Appen achter het stuur kan véél hoger uitpakken dan die hoge boete van 430 euro
Appen achter het stuur wordt in Nederland inmiddels al bestraft door middel van een geldboete van maar liefst 430 euro, maar daar hoeven de kosten voor deze overtreding nog niets eens op te houden. Sterker nog, als je appt tijdens het rijden en een ernstig ongeluk veroorzaakt, kan je dat zelfs meerdere miljoenen kosten. Absurd, want veel mensen zullen zulke geldbedragen van hun levensdagen niet vergaren. Het mag duidelijk zijn dat het beslist geen goed idee is om je social media te checken, terwijl je met je snufferd achter het stuur zit. Naast andere weggebruikers zit je portemonnee simpelweg niet te wachten op een verkeersongeluk.
“Het kan tot levensgevaarlijke situaties leiden in het verkeer”
Uit een onderzoek van Independer is gebleken dat vooral jonge automobilisten zich niets aantrekken van het appverbod in Nederland. Van bestuurders tussen de 18 en 29 jaar appt zo’n 37% regelmatig achter het stuur. Sommige mensen geven zelfs toe regelmatig filmpjes te kijken en hun sociale media te checken terwijl ze een auto besturen. Ook de 30-plussers blijken zich niet altijd aan de regels omtrent telefoongebruik in het verkeer te houden. Van de dertigers geeft ruim 33% toe dat ze niet altijd handsfree bellen in de auto. “Zowel bellen als appen kan tot levensgevaarlijke situaties leiden in het verkeer”, zo laat Independer weten aan het AD. Nogal logisch, en des te logischer is het dat op een dergelijke overtreding een geldboete van maar liefst 430 euro staat. Toch kan appen achter het stuur onderaan de streep nóg duurder uitpakken voor de overtreder. Als je hierdoor bij iemand blijvend letsel veroorzaakt, kunnen verzekeraars namelijk besluiten om niets uit te keren. Dat kan je serieuze geldbedragen kosten. “Helemaal als het slachtoffer blijvende invaliditeit oploopt na het ongeluk”. Als dader kan je in zo’n geval rekenen op absurde letselschade.

Appen achter het stuur kan flink in de papieren lopen
Bij letselschade moet je denken aan smartengeld, medische kosten voor eventuele operaties en zelfs een vergoeding voor het verlies van inkomen. Independer geeft het volgende voorbeeld: “Stel dat je door appen achter het stuur iemand van 30 jaar oud met een bruto jaarinkomen van 70.000 euro aanrijdt. Het slachtoffer heeft dan nog 37 jaar te gaan tot het pensioen. Simpel berekend komt de schadevergoeding dan neer op 37 x 70.000 = 2.590.000”. Het ongeluk zou je dan naast de standaard boete van 430 euro nog eens bijna 2,6 miljoen euro extra kosten. Vergis je niet, daar kunnen eventuele kosten voor medische ingrepen nog bovenop komen. Onderaan de streep kan het appen achter het stuur je dus richting de 3 miljoen euro kosten, en in sommige gevallen misschien nog wel meer. Als je iemand aanrijdt die over een astronomisch inkomen beschikt, ben je namelijk helemaal de pineut. Sinds eind vorig jaar hebben de vier grootste verzekeraars van Nederland hun polisvoorwaarden zodanig aangepast dat dergelijke situaties daadwerkelijk kunnen afspelen. In de voorwaarden is namelijk vastgelegd dat je zelf voor alle schade moet opdraaien als blijkt dat je tijdens het veroorzaken van een ongeluk aan het appen was achter het stuur.
Lees ook: Man in België geflitst met 696 km/h: hoe hoog was de uiteindelijke boete?
Overheid lanceert de zogenaamde focusflitser
Sinds appen achter het stuur per wet verboden is, doet de overheid er alles aan om overtreders aan te pakken. Een groot onderdeel daarin is de ontwikkeling van de omstreden focusflitser. Deze flitser meet niet of je snelheid wel correct is, maar kan zien of je tijdens het rijden in de weer bent met je smartphone. De allereerste focusflitser is reeds uit de grond gestampt in Den Haag, terwijl andere steden evenzo van deze nieuwe technologie zullen worden voorzien. Het even snel een appje sturen of een belletje plegen tijdens het rijden zit er dan uiteraard niet meer bij. Als de focusflitser je betrapt op appen achter het stuur, kan je binnen enkele weken een boete van 430 euro op de mat verwachten. Pijnlijk, maar klaarblijkelijk nodig, want voor hetzelfde geld ben je voor deze overtreding meerdere miljoenen kwijt. “Laat je telefoon links liggen en houdt je aandacht op het verkeer. We willen allemaal dat iedereen veilig thuis komt”, zo sluit Independer af. Het is een open deur, maar evengoed een duidelijk advies!
De focusflitser moet verkeersovertreders flink op de vingers tikken. Bovendien blijkt er een verplichte snelheidsbegrenzer voor verkeershufters in ontwikkeling te zijn.