Direct naar content
Lufthansa toestel op het vliegveld
Afbeelding: Pixabay

Bizar: vlucht raakt onbemand wanneer co-piloot bewusteloos raakt en piloot niet aanwezig is

Vliegen is een van de veiligste manieren van vervoeren ter wereld en de kans op een fataal ongeluk is volgens een onderzoek uit 2019 1 op 188.364, ofwel nihil. Als je wel eens 'Air Crash Investigation' hebt gekeken, weet je dat een ongeluk komt door een mix van verschillende defecten en menselijke fouten. In februari 2024 sloeg het noodlot bijna toe voor een Lufthansa vlucht dat van Frankfurt naar Sevilla vloog.

Door Dion Roessen

Vliegen is niet voor iedereen zijn favoriete bezigheid, maar cijfers bevestigen dat het een veilig en betrouwbaar vervoermiddel is. Zelfs als de co-piloot flauw zou vallen en de gezagvoerder naar het toilet is voor een grote boodschap. In februari 2024 is dit precies wat er gebeurde tijdens een Lufthansa vlucht zonder piloot. Een Spaanse onderzoeksinstantie brengt nu het rapport uit over de gebeurtenis. Lufthansa is op de hoogte van het rapport. Binnen de Duitse vliegtuigmaatschappij werd er ook een onderzoek uitgevoerd. De resultaten hiervan maakt de Duitse maatschappij verder niet bekend.

Automatische piloot voorkomt ‘mayday’

Het halen van je vliegbrevet is net even anders dan een B-rijbewijs. Dat is maar goed ook. Mede door de zorgvuldige trainingen van de gezagvoerder is een ramp voorkomen en hadden de passagiers geen last van de ernstige situatie. Tijdens deze ongebruikelijke Lufthansa vlucht zonder piloot vlogen 199 passagiers ongeveer 10 minuten zonder menselijke controle door het luchtruim. Althans, niet helemaal. Net als bij nieuwe auto’s zit een vliegtuig vol met verschillende veiligheidssystemen. Een van de meest bekende en tevens levensreddende is de automatische piloot.

Lufthansa vlucht zonder piloot

Op het moment dat de gezagvoerder na zijn toiletbezoek wilde terugkeren naar de cockpit, kon het vliegtuig door het laatstgenoemde hulpsysteem veilig zijn weg vervolgen. Daarentegen gaf de co-piloot geen gehoor aan de buzzer die hem informeert op iemand die zijn werkruimte wil betreden, in dit geval de gezagvoerder. In plaats van in paniek te raken paste de gezagvoerder zijn training toe en voerde hij een speciale code in om de deur alsnog te openen. Daar treft hij zijn bewusteloze collega aan. Om erger te voorkomen en geen onnodige paniek te zaaien, landde de piloot zijn toestel op de luchthaven van Madrid. Hier is zijn collega meegenomen voor onderzoek naar het ziekenhuis. Eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

Geef jij ook om jouw veiligheid tijdens een vlucht? Lees ook: wat zijn de beste zitplaatsen in het vliegtuig?