
Franse autoriteit waarschuwt voor te veel vrouwelijke hormonen in soja
Sojaproducten zijn een prima alternatief voor diegene die geen vlees of vis wil eten. Daarentegen blijken verschillende soja-artikelen, waaronder melk, yoghurt, koekjes en tofu, te veel isoflavonen te bevatten. Dit zijn stoffen die lijken op vrouwelijke hormonen en kunnen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Franse gezondheidsautoriteit Anses, gelijk aan het Nederlandse RIVM, wil daarom ook dat het gebruik sojaproducten in de maatschappelijke catering, zoals scholen en ziekenhuizen wordt afgebouwd.
Even een kort lesje biologie; het meest bekende mannelijke hormoon is testosteron en die van vrouwen heet oestrogeen. De isoflavonen, die dus in grotere hoeveelheid aanwezig zijn in soja-artikelen, werken als fyto-oestrogenen. Dit betekent dat er in soja vrouwelijke hormonen zijn nagebootst. Isoflavonen hebben een soortgelijke werking als oestrogeen. Volgens Anses kunnen deze stofjes de hormoonbalans verstoren en het krijgen van kinderen beïnvloeden.
Onderzoek vrouwelijke hormonen
De Franse voedingsautoriteit wil soja-artikelen niet verbieden, maar raadt wel aan om minder sojaproducten te eten. Ondanks dat uit het onderzoek blijkt dat vooral kinderen, tienermeisjes en vrouwen een teveel aan isoflavonen binnenkrijgen, kunnen deze stoffen ook bij mannen voor een onbalans in de hormoonhuishouding zorgen. Dit kan leiden tot erectiestoornissen, verminderd libido, gewichtstoename, vermoeidheid, depressie, minder spiergroei en in het ergste geval onvruchtbaarheid. Kortom, allemaal dingen die je niet wil.
Naast de Fransen die waarschuwen om niet te veel soja met isoflavonen te eten, is ook de voedselindustrie op de vingers getikt. Volgens de autoriteit, is het namelijk helemaal niet nodig om een grote hoeveelheid fyto-oestrogenen in sojaproducten te hebben. Zo zijn er andere verwerkings- en teelttechnieken, die de hoeveelheid van deze vrouwelijke ‘hormonen’ verlagen. Zo is er bewezen dat de Aziatische techniek, waarbij soja vaak gekookt wordt, het gehalte isoflavonen verlaagt. Door sojabonen te roosteren, in plaats van ze te koken, worden de isoflavonen geconcentreerd, terwijl koken een deel van de isoflavonen verwijdert en zo de vrouwelijke hormonen in soja vermindert. De verschillende producten die worden gemaakt van de sojaboon, verschillen daarentegen ook in hoeveelheid aan isoflavonen. “De gehaltes in sojadesserts kunnen sterk variëren en rijstkoekjes kunnen tot honderd keer meer isoflavonen bevatten dan sojasaus”, zegt Anses. In afwachting van strengere regels is de boodschap: eet soja met mate en kies voor variatie in plantaardige voeding. Het advies van Anses wordt gedeeld met Europese gezondheidsautoriteiten. Wij zullen ons in ieder geval bewuster zijn van sojaproducten tijdens een avondje sushi eten met de boys. Ben jij eigenlijk wel een sojamelk drinker en wil je wat meer weten over alternatieven? Lees dan over welke soort melk het gezondst is.Voedselindustrie
Niet alle soja bevat vrouwelijke hormonen