Elke dag 1750 zieken door eten, komt dat door de restjes?

Het klinkt als een slechte grap, maar dagelijks belanden ongeveer 1750 Nederlanders met buikklachten op de bank (of erger), en dat kan ook komen door de vieze restjes uit je koelkast. Ja, je leest het goed, dit kan komen door eten dat eigenlijk de kliko in moest. De grootste boosdoeners? Niet goed verhitten, verkeerd bewaren en denken dat je steelpan een tijdmachine is die alles vers houdt. Bacteriën zijn gek op restjes. En ze komen met z’n allen, inclusief gifstoffen.

Er is een hardnekkige mythe dat je alles gewoon weer veilig kunt eten als je het maar loeiheet opwarmt. Helaas: zo werkt het niet. Bacteriën kunnen inderdaad sneuvelen bij verhitting, maar de gifstoffen die ze hebben achtergelaten? Die blijven zitten, ook als jij je restjes uit de koelkast tot lava verhit.

De gouden regel: restjes moeten binnen twee uur na het koken in de koelkast (en die moet op max 4 graden staan). En je eet ze binnen twee dagen op. Ja, ook als het er nog prima uitziet of ruikt. Bacteriën houden namelijk niet van aandacht: die zitten er ook als je ze niet ziet of opmerkt.

Lees ook: Top 5 duurste soorten vis en vlees ter wereld

Verdere feitjes over die makkelijke restjes uit de koelkast

Denk je dat je met een vegan pokébowl automatisch safe zit? Dan zit je goed mis. Ook groente, kant-en-klaarmaaltijden en sapjes kunnen je flink onderuit halen. De houdbaarheidsdatum is hier heilig. Staat er “TGT” op (te gebruiken tot), dan is dat de absolute deadline. Erna is het Russische roulette. Zelfs als het nog prima ruikt!

▼ scroll verder ▼

Invriezen is ideaal als je je restjes uit je koelkast wat langer wil bewaren. Bacteriën vriezen dan als het ware in: ze doen niks, maar verdwijnen ook niet. Dat betekent dus niet oneindig bewaren, want de smaak en structuur gaan wel achteruit. Check altijd hoe lang iets in de vriezer kan blijven. En belangrijk: wat eenmaal ontdooid is, vries je niet opnieuw in. Dat is vragen om buikellende.

Let op: op producten zie je vaak twee verschillende afkortingen. De TGT-datum is de echte deadline. Bijvoorbeeld op vlees of vis. Die eet je voor die datum of je gooit het weg.

De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is soepeler. Die vind je op dingen als yoghurt, melk of pasta. Na de datum kan het nog steeds prima zijn. Kijk, ruik en proef hier vooral. Ziet het er goed uit? Geen klonten, schimmel of vreemde lucht? Dan kun je het vaak nog gewoon eten. Een pak melk met een THT van drie dagen geleden kan dus nog prima in je havermout.

koelkast
Max Vakhtbovycn

Je neus is handig, maar niet heilig

Het is verleidelijk om gewoon te vertrouwen op je reukorgaan of je ogen, maar dat is niet altijd genoeg. Sommige bacteriën geven pas symptomen als ze al flink huisgehouden hebben. Dus: check de data, bewaar eten slim (binnen 2 uur in de koelkast!), warm goed op, en denk niet dat je koelkast of vriezer een magisch tijdslot heeft.

Dus, moraal van het verhaal: gebruik je neus, je gezond verstand en je koelkastthermometer. Restjes uit de koelkast kunnen top zijn, mits je ze snel afkoelt, goed bewaart en binnen een paar dagen weer opeet. En als je tóch twijfelt? Gooi het dan liever weg dan dat je drie dagen lang in ellende leeft.

Over eten gesproken: wil je iets maken dat zó lekker en simpel is dat je niet eens de kans krijgt om restjes over te houden? Check dan de perfecte snelle maaltijd: de 18 minuten knoflook kip van Jamie Oliver. Dit is zo’n gerecht dat je meteen helemaal op wil eten. Bewaren? Geen sprake van!