Direct naar content
sollicitatiegesprek
Afbeelding: Foto: Unsplash

Expert legt uit: de psychologische reden uit waarom je altijd om een drankje moet vragen in een sollicitatiegesprek

Sollicitaties zijn vaak niet bepaald leuk om te doen, er staat namelijk vaak veel druk op. Het is daarom van belang om je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk door te komen. Om dit gesprek succesvol af te ronden zijn er een aantal tactieken die je als werkzoekende kan toepassen om de sollicitatie tot een goed einde te brengen. Zo blijkt er zelfs een psychologische reden zijn waarom je tijdens een sollicitatiegesprek altijd moet vragen om een drankje. Als je het baantje wil, moet je kennelijk positief antwoorden op een drankaanbod. Wij zochten uit wat de achterliggende reden hierachter is.

Door Laukie Klijn

Hoe stuur je de uitkomst van een sollicitatiegesprek?

Tijdens sollicitaties staat er vaak veel druk op de schouders van de werkzoekenden. Tja, de werkgever, die de baan aanbiedt, is simpelweg op zoek naar de juiste persoon van de vacature waar misschien wel tientallen aanmelding op zijn binnengekomen. Het is daarom handig om van een aantal tactieken af te weten om de uitkomst van het sollicitatiegesprek te sturen. Eén daarvan is het vragen om een drankje of het accepteren van een eventueel drankaanbod van je toekomstige werkgever. Daar zit namelijk een psychologische reden achter, zo laat LAD Bible weten. Als we arbeidscoach Jackie Racine moeten geloven kan het voor een werkzoekende erg handig zijn om jezelf van een drankje te voorzien gedurende dit serieuze gesprek. Racine zegt immers dat dit het zogeheten ‘Ben Franklin-effect’ in gang zou moeten zetten. “Deze theorie houdt in dat wanneer iemand je een plezier doet, diegene je daarna leuker vindt”, aldus de arbeidscoach. Als je toekomstige werkgever jou van een drankje kan voorzien, en je daarmee dus een plezier doet, zal hij vervolgens sympathieker vinden dan wanneer je niet om een drankje had gevraagd.

Sollicitant kan worden onderworpen aan een ‘koffietest’

Als iemand een ander een gunst verleend, vindt de verlener van die gunst de ‘ander’ dus leuker. Probeer het maar eens tijdens je eerstvolgende sollicitatiegesprek. Toch zitten er nog diverse valkuilen aan het aannemen van een drankje tijdens je sollicitatie. Zo zou je toekomstige werkgever zomaar de ‘koffietest’ op je kunnen toepassen. Tijdens deze test wordt de sollicitant meegenomen over de werkvloer en wordt ook – uiteraard – de kantine niet overgeslagen. Daar zal de werkgever de sollicitant van een kop koffie voorzien om de rondleiding en het gesprek vervolgens af te ronden buiten de kantine. Dat komt de test daadwerkelijk, want de werkgever wil weten waar de werkzoekende het lege koffiekopje achterlaat. Als hij dit weer terugbrengt naar de kantine is dat een goed teken, terwijl het zomaar ergens neerzetten van het servies voor minpunten zorgt. Laat je dus niet kennen wanneer je in de koffietest terecht bent gekomen en voorkom andere grote fouten die men vaak maakt tijdens een sollicitatie.

Werkgevers hebben meerdere dranktesten in petto

Naast de koffietest worden er tegenwoordig nog meer drankproeven toegepast door werkgevers op potentiële werknemers. Zo zou Steve Jobs zijn sollicitanten bijvoorbeeld meenemen naar de kroeg, waarna hij na het nuttigen van diverse alcoholische dranken pas écht de belangrijke vragen op tafel legt. Zo worden de scherpe randjes van het sollicitatiegesprek gehaald, waardoor de werkgever beter kan polsen of iemand wel of niet geschikt is voor een bepaalde baan. Toch zullen de meeste werkgevers het bij een gesprek op het bedrijf houden, waardoor je het meeste baat hebt bij het vragen om een drankje, zodat je alvast wat sympathie weet te winnen.