Direct naar content
Deelnemers rennen de Utrecht Marathon in 2024 zonder tijdslimiet.
Afbeelding: @utrechtmarathon

Halve Utrecht Marathon ligt onder vuur wegens tijdslimiet: geen medaille of finishmoment voor te langzame lopers

Utrecht is de stad van de studenten, pittoreske grachten en aankomende zondag van ongeveer 14.000 marathonlopers. Voor diegene die een halve lopen is er dit jaar naast een fysieke wedstrijd ook een mentale 'toegevoegd'. De organisatie heeft besloten om deelnemers van de halve marathon slechts 2,5 uur te geven om hem uit te lopen. Dit terwijl er normaliter een tijdslimiet van 3 uur is en dat zorgt bij veel deelnemers voor stress, frustratie en demotivatie.

Door Dion Roessen

De halve Utrecht Marathon kent dit jaar een strakke deadline met stevige gevolgen. De tijdslimiet van deze halve Utrecht Marathon is controversieel. Vooral de gevolgen van deze strenge tijdslimiet corresponderen niet met de normen en waarden die bij topsport horen. Lopers die niet weten te finishen in 2 uur en 30 minuten krijgen geen medaille. Bovendien worden ze uitgeschreven. Voor beginnende lopers, vaak het meest hebben moeten trainen voor deze wereldprestatie, is het een hardloopschoen in het gezicht door deze tijdslimiet.

Tijdslimiet Marathon Utrecht onredelijk

Tiktokker en zelfverklaard slowrunner Esmee Koetsier verwacht er 2 uur en 45 minuten over te doen. Ze noemt de tijdslimiet van de Utrecht Marathon demotiverend. In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt ze: ”Bij veel andere hardloopwedstrijden is het drie uur. Ik snap dat je niet oneindig de tijd krijgt, want de stad wordt er voor afgesloten. Maar dit is voor mij echt pittig.”

@esmeekoetsier Pls tell me wat jullie ervaringen hiermee zijn😭 #hardlopen #beginnenmethardlopen #halvemarathontraining #slowrunner #slowrunnersclub ♬ origineel geluid – Esje Besje

Ze mailde daarop de organisatie en die vertelt haar dat er streng gecontroleerd wordt op de gegeven tijdslimiet van de Utrecht Marathon. Geen goede eindtijd betekent geen medaille en finishmoment. De hardloopster heeft er weinig begrip voor over. “Ik vind het demotiverend. Straks vegen ze me nog van de baan. Als je er 3 uur over doet, is dat toch ook een prestatie?” vraagt ze zichzelf retorisch af.

Organisatie reageert

De organisatie zegt op zijn beurt dat de tijd pas begint te lopen als de laatste deelnemer start. Strategisch starten in een latere wave kan helpen. Wie echt te langzaam is, kan gevraagd worden het parcours te verlaten. Dit is volgens Utrecht Marathon om andere lopers niet te hinderen. Pijnlijk, maar volgens de organisatie noodzakelijk voor veiligheid en logistiek.

Volgens de organisatie draait het om uitdaging. Juist daar wringt het, want sport moet voor iedereen zijn. Niet alleen voor de snelle jongens met marathonschema’s op hun horloge. Maar óók voor de lopers die blij zijn dat ze überhaupt meedoen. Marathons lopen zou om grenzen verleggen moeten gaan. Het zou niet om mensen eruit duwen moeten gaan. Iedere loper die 21 kilometer aflegt, of dat nu 2.5 of 3 uur duurt, verdient trots. De limiet van de Utrecht Marathon zou geen obstakel moeten zijn voor een verdiende medaille.