Direct naar content
Vliegtuig op luchthaven. Op vliegtickets hiervoor kan een hogere taks komen.
Afbeelding: Oskar Kadaksoo / Unsplash

Voorstel voor flinke taks op vliegtickets voor ‘rijkeren’: “Vliegtickets worden honderden euro’s duurder”

Hoewel mensen steeds vaker last krijgen van vliegschaamte, blijven er nog altijd een heleboel zogenaamde veelvliegers meermaals per jaar op vakantie gaan. Het veelvuldig reizen per vliegtuig is uiteraard enkel weggelegd voor mensen met een goed gevulde portemonnee, waar volgens Milieudefensie en Oxfam Novib dus nog veel extra belastinggeld te halen valt. Dit tweetal organisaties heeft een plan opgesteld om een flinke taks op de vliegtickets van veelvliegers door te berekenen. Deze stevige lastenverzwaring zal dus vooral de mensen met hogere inkomens raken.

Door Laukie Klijn

“De vervuiler betaalt, dus ons plan is progressief”

Milieuorganisaties Milieudefensie en Oxfam Novib hebben het idee gepubliceerd om ‘eerlijkere’ taks op vliegtickets door te voeren. ‘Hoe vaker je vliegt, hoe hoger de vliegtaks’, zo luidt het gehele concept in één zin. “We hebben gezocht naar maatregelen die belastinggeld opleveren”, zo laat Hilde Stroot, klimaatspecialist van Oxfam Novib, weten aan het AD. “De vervuiler betaalt, dus ons plan is progressief”, voegt ze eraan toe. Als je erg weinig vliegt, zou je zelfs minder taks over vliegtickets betalen dan je nu doet. Mensen die veel vliegen, zogeheten ‘veelvliegers’, gaan er financieel gezien echter aanzienlijk op achteruit. Als je vaak met het vliegtuig reist, word je door de milieuorganisaties gezien als een ‘vervuiler’ en dat betekent dat je diep in de buidel moet tasten. Veelvliegers zouden dit volgens Oxfam Novib gemakkelijk op kunnen hoesten, aangezien het reizen per vliegtuig over het algemeen niet heel goedkoop is. Vooral mensen met hogere inkomens zullen dus worden geraakt mocht dit voorstel van de milieuorganisaties daadwerkelijk worden doorgevoerd.

David Syphers / Unsplash

Nieuw systeem omtrent taks op vliegtickets

Iedere passagier die vertrekt vanaf een Nederlandse luchthaven, moet nu precies 29,40 euro aan taks per vliegticket betalen. Milieudefensie en Oxfam Novib stellen echter voor dat er een trapsgewijze stijging voor deze bijkomende lasten moet worden ingeschakeld. Dat betekent dat je met één keer vliegen per jaar kan rekenen op een taks van 26 euro, terwijl twee maal vliegen op jaarbasis je 52 euro per ticket aan belasting moet kosten. Drie vliegreizen gaan gepaard met 104 euro aan extra belasting per reis. Vier of vijf keer per jaar reizen per vliegtuig? Tik per ticket dan maar even 208 euro aan vliegbelasting af. De milieuorganisaties willen bovendien een extra heffing van 100 piek doorvoeren op tickets voor vluchten die langer zijn dan 4.000 kilometer. Die kosten zouden dus nog bovenop de eerder genoemde vliegtaks komen. Onderaan de streep zullen deze maatregelen nogal pijnlijk zijn voor mensen die veelvuldig het vliegtuig pakken. Als je vijf keer per jaar verder dan 4.000 kilometer vliegt, zal je als het aan Milieudefensie en Oxfam Novib ligt maar liefst 1.540 euro aan vliegtaks kwijt zijn. Daarentegen zal de taks er evengoed voor zorgen dat vliegtickets goedkoper worden voor mensen die één keer per jaar met het vliegtuig reizen.

Lees ook: De eerste vliegende auto komt écht in 2026: al 170 vlieguren en 500 starts en landingen gemaakt

Mensen met een hoog inkomen reizen veel per vliegtuig

Goed, alle nieuwe plannen omtrent de taks op vliegtickets staan tot op heden enkel in een voorstel en zullen voorlopig dus niet daadwerkelijk van toepassing zijn. Gezien de klimaatdoelen van het kabinet, zal het echter geen verrassing zijn als het plan in de toekomst werkelijkheid zal worden. In dat geval zal de Nederlandse schatkist naar verwachting namelijk met zo’n 2,3 miljard euro extra worden gespekt terwijl er evengoed verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van milieu. Die miljarden zullen grotendeels uit de portemonnees van Nederlandse ‘rijken’ komen. De mensen die 66.000 euro of meer verdienen op jaarbasis blijken immers het meest per vliegtuig te reizen. Zelfs 26% van de groep met een dergelijk inkomen blijkt ieder jaar minstens drie keer het vliegtuig te pakken. De taks die de milieuorganisaties wil doorvoeren op vliegtickets zullen de reizigers met een modaal of laag inkomen dus allerminst treffen.

Goed, we konden erop rekenen dat de vliegtaks omhoog zou gaan dit jaar. Daar blijft het helaas niet bij, want er zijn nog meer dingen die een stuk duurder worden in 2025.