Direct naar content
Een blok mager gehakt, waar blijkbaar veel vet in kan zitten
Afbeelding: valeria_aksakova

‘Mager’ gehakt in Nederland blijkt helemaal niet zo mager: richtlijnen maken gesjoemel mogelijk

De Keuringsdienst van Waarde is iets op het spoor. Na onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat mager gehakt helemaal niet zo gezond is als we denken. Fabrikanten omzeilen de regels en plakken het label 'mager' op een product, maar in werkelijkheid ligt het anders.

Door Ramon Pater

Europese richtlijnen mager gehakt

Volgens de Europese richtlijnen mag mager gehakt tot zeven procent vet bevatten. Om daaraan te voldoen lijkt makkelijk, maar de Nederlandse Warenwet geeft wat meer ruimte om te sjoemelen. Die wet ligt namelijk iets anders dan de Europese richtlijn.

De Nederlandse Warenwet maakt namelijk onderscheid in gehaktvlees en gehakt. Het verschil daarin is dat een fabrikant zout of water aan het vlees toevoegt. Dat noemt men gehakt. Voegt de fabrikant niets toe, dan noemt men het gehaktvlees.

Bekijk het fragment hieronder van Keuringsdienst van Waarde:

Mager gehakt mag tot vijftien procent vet bevatten in Nederland

In Nederland mag mager gehakt vijftien procent vet bevatten en, door die verschillen tussen gehaktvlees en gehakt, maken fabrikanten daar graag gebruik van. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, zegt zelfs dat mager gehakt vetter is dan shoarmavlees.

”Mager of extra mager rundergehakt dat vetter is dan half-om-half gehakt of gewoon rundergehakt. Of zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs van varken. Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been. En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten.”

Mager gehakt in een schaaltje
Angele J

Dat het gehakt, wat gezonder moet zijn dan gewoon gehakt, zelfs vetter is dan spareribs, is kwalijk. Door de toevoeging van onder andere water, zout en aroma is het vet helemaal niet goed voor je. Volgende keer in de supermarkt kun je beter een andere gehaktsoort kopen.

Onderzoek Consumentenbond is veelzeggend

De Consumentenbond deed onderzoek naar het magere gehakt, wat in Europa slechts zeven procent vet bevat. Wat bleek? De bond onderzocht 62 gehaktvarianten in twaalf verschillende supermarkten en de resultaten waren veelzeggend.

57 varianten bleken meer dan tien procent vet te bevatten en slechts vijf soorten zaten onder die grens van tien procent. Check het etiket als je gehakt koopt. Normaal rundergehakt mag tot 25 procent vet bevatten, maar hebben in sommige gevallen minder vet dan mager gehakt. Doe er je voordeel mee.

De Consumentenbond legde eerder pijnlijke fouten van de supermarkten bloot omtrent niet gegeven kortingen.