
Op vakantie met de auto door Frankrijk? Pas dan op voor dit ‘kostbare’ verkeersbord!
Een roadtrip met de mannen staat garant voor een onvergetelijke vakantie, niet in de laatste plaats om het feit dat je eventuele verkeersboetes met elkaar kunt delen. Je kunt deze daarentegen ook volledig voorkomen door de borden en verschillende tekens in het buitenland goed te herkennen. Een hiervan is de witte ruit boven de wegen van Parijs, ofwel 'Losange' zoals de Fransen hem noemen.
Parijs is de stad van de liefde, exclusieve designerstores op de Champs Elysées en een verschrikkelijk wegennet. Als je dacht dat rijden tijdens de spits in de Randstad al een ramp was, dan moet je weten dat Parijs – gevoelsmatig dan, hèhè – miljoenen malen zwaarder is. Een boete van 135 euro vermijden op de carpoolstrook in Parijs kan door samen te rijden of een andere rijbaan te kiezen. Het blauwe bord met witte ruit boven de snelwegen van de Parijs geeft deze prent aan en om hem te voorkomen moet je samen rijden of een andere rijbaan kiezen. De gebruiken in Europa kun je sowieso maar beter kennen, want naast dit bord staan er op nog veel meer regels in Europa die je moet kennen om scheve blikken of boetes te voorkomen.
Wat betekent het verkeersbord met witte ruit op de Franse snelwegen?
Het verkeersbord met witte ruit, lijkend op het logo van Renault, markeert een speciale rijstrook. Deze rijstrook is alleen bedoeld voor carpoolers, taxi’s en volledig elektrische auto’s met Crit’Air 0-sticker. Bestuurdersdiscriminatie ten top, maar niet zonder reden. De wegen in en rondom Parijs zijn overvol en de overheid wil met het losangebord de druk verlagen. 80% van de Parijzenaren rijdt namelijk alleen in de auto en ook voor hen geldt nu dat je niet zomaar meer alleen over de meest linkerrijstrook mag rijden.

Mocht je denken dat er een Fransoos met blauwe pet naast de weg kentekens aan het noteren is, dan heb je het mis. Flitspalen door heel Frankrijk hebben een software-update gekregen. Middels kunstmatige intelligentie tellen de palen hoeveel mensen er in de auto zitten die langsrijdt. Wellicht zijn de AI-flitspalen te ontwijken met die opblaaspop van het laatste vrijgezellenfeest, maar nog beter is om de juisté rijstrook te kiezen.
Wanneer riskeer je een boete op de carpoolstrook in Parijs?
De boete niet op de mat krijgen is simpel, maar vraagt wel jouw aandacht. Als je langs of door Parijs rijdt, let op een blauw verkeersbord met een witte ruit erop of een zwart digitaal bord met hetzelfde symbool. Tussen 07:00 en 10:30 of van 16:00 tot 20:00 zijn deze stroken actief. Met name op de Périphérique, de ring van Parijs. Ook wordt de techniek ingezet op delen van de A1 en A13. Buiten die tijden mag je er meestal wél rijden, dus check goed wat er op het bord staat.
Maak je de fout toch, dan krijg je een boete van € 135. Betaal je direct, dan zakt dat bedrag naar € 90. Daar moet je natuurlijk geen zin in hebben, middenin jouw roadtrip. De ‘proefperiode’ is inmiddels voorbij, dus de boetes worden nu naar je thuisadres gestuurd. Ben je wel met z’n tweeën of meer, dan kan die strook juist een zegen zijn.
In ons land krijg je geen boete meer wanneer je langs de weg komt te staan zonder benzine, maar dat is zeker niet overal zo. Lees ook: Zo hoog is de boete wanneer je in Duitsland zonder benzine langs de weg komt te staan.